Владимир Путин има српске крви?

26-02-2014 02:25:54 | | Вести/ mojenovosti.com |

У овој истрази помогао му је кустос Живко Марковић, а према Мићуновићем сведочанству, кренули су од биографије славног србског просветитеља Доситеја Обрадовића, наводи портал ”Порекло“, а преноси ''Телеграф''.

Добар део тих записа односи се на луде дечачке дане Доситеја, који се до закалуђерења звао Димитрије, као и његовог најбољег друга Николе Путина, званог Ника. Ову двојицу немирних пајташа, спремних на свакакве авантуре и изазове у тражењу нових сазнања о животу, обичајима и вери, повезивао је још ведар дух и велика храброст.
Њих двојица потичу из места званог Чаково, које је у то време припадало румунском делу Баната. Заједно су у Темишвару код истог мајстора Петра Јаковљевића, изучавали крзнарски занат.
Још пре повезивања животних путева Нике и Димитрија (Доситеја) овај други кренуо је с великом неуспелом авантуром: покушао је да бежи у калуђере, односно у Турску.
Два другара, Путина и Обрадовића, у многом је приближавала чињеница да су обојица били сирочад: Ника је имао само мајку, а три године млађи Димитрије није имао ни оца ни мајку.
За Нику се много касније заинтересовао и Марко Живковић, професор Универзитета у Букурешту. Пишући своју докторску дисертацију о Доситеју он је закључио да се након повратка из манастира Хопово Путину губи сваки траг: није нашао ниједан податак у родном му Чикову, нити у Државном музеју у Темишвару. Да би “Наше слово” разјаснило енигму Никиног мистериозног нестанка, кустос Марковић пише писмо колегиници из Румуније Олги Путин, кустосу Музеја Српске Православне Цркве у Темишвару.
Одговор од госпође Путин стигао је у Нови Сад 1. августа 2000. У њему је саопштила да од почетка 20. века породице Путин више нема у Чакову, али има једино у Иванди, одакле и она потиче. Госпођа Путин нагласила је у одговору на писмо да се и лично интересује за своје порекло.
Каже да су се Путини доселили с Космета за време Велике сеобе Срба 1690. Једна њихова грана покушала је преко карпатских гудура да стигне до Русије. Била је то права голгота по највећој хладноћи, јер су кренули на пут у касну јесен, уз велику неизвесност да ли ће савладати све замке сурових Карпата. Олга Путин навела је још да се њен деда за време Првог светског рата прикључио Србима у Русији.
Из Потиске, Поморишке и Подунавске војне границе у Русију се преселило око 25.000 Срба који су тамо основали своја нова насеља са завичајним именима. То је почело 1751. и трајало више година. Поставља се питање како се о Ники Путину после његовог повратка у Чаково баш ништа не зна. Највероватније је тај немирни ватрени дух после неуспеле хоповске авантуре с неком од србских група одездио у Русију и тамо заорао бразду, пустио корен у руску земљу, савио своје гнездо и оформио породицу на новом огњишту.
Пошто су се србски Путини тада запутили у Русију, логично се намеће питање: није ли садашњи председник Русије један од потомака Нике Путина или неког другог од те фамилије из Војводине, чији још дубљи корени досежу до србског страдалачког Косова? Није ли овај мудри и уздржани, али кад треба и веома одлучни државник, наше горе лист – као што је у жилама руског цара Ивана Грозног, преко његове баке по женској линији, Ане Глинске (потиче из српске властелинске породице Јакшић) – такође текла србска крв.
“Наше слово”, како преноси портал “Порекло” после дужег времена намерава да настави потрагу за србским коренима Путинових.
Путинов брат од стрица одушевљен откриће
Према Мићуновићем писању, у међувремену је и Путинов брат од стрица сазнао да се овде истражује могуће Путиново србско порекло. На питање да ли се љутио или увредио, добио је следећи одговор:
''Не да се није љутио, већ се радовао тој причи и све време уз помоћ једног броја присутних пријатеља је, видело се навијао за српску верзију'', пише тај портал.