САД намеравају да обуздају Русију и Кину „егзотичним“ оружјем

26-02-2016 09:13:18 | | / vostok.rs |


Пентагон је, по узору на програм „Ратова звезда“ који је покренуо бивши председник САД Роналд Реган, почео да развија ново „егзотично“ високотехнолошко наоружање како би додатно обуздао Русију и Кину, пише амерички лист „Вашингтон пост“.

Како наводи лист, Пентагон намерава да направи „човека–машину“ и „супервојника“ који би функционисали на основу вештачке интелигенције, пише „Вашингтон пост“.

Финансирање тог пројекта предвиђено је војним буџетом за 2017. годину.

Иако то делује као научна фантастика, према речима представника Пентагона, такви високотехнолошки системи неопходни су како би се остварила противтежа убрзаној модернизацији руске и кинеске војске.

Заменик министра одбране САД Роберт Ворк сматра да ће Пентагон на тај начин унети дозу несигурности Русији и Кини, те да би САД у случају сукоба могле да победе у рату користећи конвенционално наоружање.

Ворк је као пример високотехнолошког наоружања навео неколико руских достигнућа као што су аутоматизовани системи управљања војском, модернизована средства осматрања, беспилотне летелице, али и средства за радио–електронску борбу.