285 ГОДИНА ОД ПРВЕ ШТАМПАНЕ КЊИГЕ НА АРАПСКОМ ЈЕЗИКУ

04-02-2014 01:01:10 | | / mojenovosti.com |

Дана 31.јануара 1729. г. у Стамболу је објављена књига која је први пут у историји штампана арапским писмом:турска варијанта превода једнојезчног речника Џаухарија“Говорни венац и правила арапског језика „који се појавио средином VIII века и у XVII -XVIII веку био најпопуларнији у својим областима.

Аутор књиге,Абу Наср Исмаил иби Хам-од ал-Џаухари укључио је у речник око 40.000 лексичких јединица од којих је свака предствљена као транскрипт речи и облика за његову правилну употребу, као и начин писања.

На тирски језик речник је превео Ибрахим Мутеферик,истакнути културни радник, иначе Мађар из Трансилваније који је прешао у ислам.

Мухарем Мутеферик потиче из града Колошвара који је сад румунски град Клуж-Напока , и није само преводиллац него и философ, астроном, а радио је и у дипломатској служби.

Имао је много муке док није набавио штампарију, јер се муслиманско духовништво енергично борило против скрнваљења светог рукописа штампањем његовог садржаја.

Али после многих перипетија,издавач је ипак успео да савлада противљење и да штампа књигу у којој су арапска слова била први пут употребљена.