Више од 11 милијарди долара помоћи за Сирију

05-02-2016 10:03:32 | | / vostok.rs |


Земље-донатори издвојиће око 11 милијарди долара до 2020. године, као и 40 милијарди долара кредита, за превазилажење последица сиријске кризе, саопштено је у заједничкој декларацији по завршетку донаторске конференције за Сирију, која се одржава у Лондону.

„Намеравамо да издвојимо више од десет милијарди долара — 5,6 у 2016. и по 5,1 милијарду годишње у периоду од 2017. до 2020. године“, наведено је у декларацији.

Међународне банке за развој и земље-донатори одобриће и око 40 милијарди долара кредита, наведено је у документу.

Руски амбасадор у Лондону Александар Јаковенко, који предводи делегацију Руске Федерације на донаторској конференцији, рекао је да је Русија до сада сиријском становништву доставила више од 600 тона хуманитарне помоћи.

„На захтев сиријске владе у септембру 2015. године у Сирију је испоручено сто хиљада тона пшенице. Достављање знатне хуманитарне помоћи Сиријцима наставља се преко низа невладиних организација“, додао је амбасадор.

Британски премијер Дејвид Камерон рекао је да ће у земљама које окружују Сирију бити отворено више од милион радних места.

„Више од милион радних места биће отворено како за избеглице из Сирије, тако и за житеље региона“, рекао је Камерон на донаторској конференцији.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут