Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Павле јунак Богојављења

Павле јунак Богојављења

21-01-2016 11:13:28 | | / vostok.rs |

Деветогодишњи Нишлија пливао за часни крст. Било му је хладно, али није желео да одустане. У Србији не постоји врх који није освојио


Температура реке била је 4,6 степени, а ваздуха један испод нуле. То, међутим, није сметало Павлу Павловићу, дeветогодишњем ученику Основне школе "Мирослав Антић" из Ниша, да на Богојављење први стигне до часног крста у Нишави, у надметању које је организовано код моста у нишком насељу Доња Врежина.

Стрпљиво је сачекао да свештеник из Цркве Пресвете Богородице баци крст у воду, а онда је запливао. Павлу је било хладно, али није одустајао. Баш као и што минулих година никада није прекинуо поход на све највише планинске врхове на Балкану! Јер, овај одличан ученик трећег разреда, одмалена је, уз оца Батицу Павловића, ветерана чувене 63. падобранске бригаде, постао страствени планинар!

Неуморни Павле сада је већ најуспешнији млади нишки планинар, а у Србији не постоји врх који није освојио. Досад се узверао и на врхове Вухрен, Тодорка, Бански суходол, Кончето на бугарском Пирину. На списку освојених су и Пелистер, Кораб, Руен, Шар-планина у Македонији и Солунска глава.

У Грчкој је давно освојен врх Митакас на Олимпу, висине 2.918 метара. Био је и на врху Маљовице, планине Балкан, као и на Боботовом куку на Дурмитору. Наравно, на списку освојених је и Триглав, највиши врх у бившој Југославији.

- Волим природу и борбу са њом, поготово стене, где има верања - прича мали Павле. - Походи јесу напорни, јер се устаје доста рано, још око четири сата ујутру, а онда морамо да пређемо по неколико десетина километaра. А пре и после тога, морам да учим и будем добар ученик у школи.

Павлов отац Батица Павловић вели за "Новости" да његов син нема никавих привилегија што је мали, јер на походима мора да се избори са свим изазовима као и старији планинари.

- Узверао се на сваки врх који смо досада походили - прича Батица. - И не прихавата помоћ на тешким прелазима, јер жели сам да их прође. Ипак, никада не прави проблеме и понаша се као одрасли планинар, издржавајући све напоре. Понекад зна и да заплаче када га из предострожности не поведем на неко теже планинарење.

Непосредно пред Богојављeње, Батица и Павле вратили су се са планине Рила, где су успшено освојили највиши врх на Балкану, Мусал од 2.925 метара. А нове походе отац и син увелико планирају.


ИСКУСАН ОТАЦ

ЗА СВОЈЕ планинарске походе, неустрашиви Павле има и подршку мајке Јелене и старијих сестара Катарине и Теодоре. Наравно, приликом освајања врхова Павле је под будним оком искусног оца, који је недавно начинио још један велики подухват: Батица Павловић је био члан деветочлане екипа планинара и новинара са југа Србије, који су препешачили 240 километара од Пећке патријаршије до Скадра, на путу који је пре 100 година прешла србска војска повлачећи се према Албанији.


Неуморни отац и син

Миша Ристовић,
Новости