Оланд: Француска у ванредном стању

19-01-2016 08:47:10 | | / vostok.rs |


Француски председник Франсоа Оланд изјавио је да је Француска у „ванредном економском стању“, и поручио да је време за редефинисање економског и социјалног модела, јавља америчка агенција АП.

Оланд је представио низ економских мера у годишњем обраћању пословним лидерима, с циљем подстицања стагнирајућег економског раста Француске и смањења хроничне незапослености.

Како јавља британски лист „Фајненшел тајмс“, Оланд је рекао да је Француска у економском и безбедносном ванредном стању, због чега је најавио серију мера за смањење константно високе стопе незапослености, као и додатне субвенције за мале компаније.

Предложене мере су, како оцењује америчка агенција АП, релативно скромне, а Оланд је нагласио да њима неће бити доведена у питање 35-часовна радна недеља.

Међу предложеним мерама су и кораци који би требало да охрабре компаније на запошљавање, као и нови стручни програми обуке за пола милиона радника, наводи АП.

Агенција АФП преноси да је француски председник обећао да ће потрошити више од две милијарде евра на пакет мера за борбу против високе незапослености.