Леонардо Дикаприо и Мет Дејмон номиновани за Оскара

15-01-2016 09:50:09 | | / vostok.rs |


Леонардо Дикаприо, Мет Дејмон и Еди Редмејн номиновани су за Оскара у категорији за најбољег глумца, а Бри Ларсон, Кејт Бланшет и Џенифер Лоренс за најбољу глумицу.

Номиновани су и Мајкл Фасбендер за улогу у филму „Стив Џобс“ и Брајан Кренстон за „Трамбо“.

За улогу у трилеру Алехандра Гонзалеса Ињаритуа „Повратник“ Дикаприо је важио за фаворита у тој категорији још и пре него што су објављене номинације. Дикаприо је до сада пет пута био номинован за Оскара.

Дејмон је већ добио то признање, заједно са Беном Афлеком, за сценарио за филм „Добри Вил Хантинг“, али ниједна од две номинације за глумачки рад до сада му није донела успех.

Међу претендентима за награду за најбољег споредног глумца су Том Харди, Кристијан Бејл, Марк Руфало, Марк Рајленс и Силвестер Сталоне, који је пре неколико дана добио награду Златни глобус за филм „Крид— наслеђе Рокија“.

За најбољу женску улогу америчка филмска академија номиновала је Бри Ларсон, Кејт Бланшет и Џенифер Лоренс.

Бланшетова већ има два Оскара за главну и епизодну улогу, а то јој је шеста номинација.

Бри Ларсон, која је пре неколико дана освојила Златни глобус, први пут је номинована за најпрестижније филмско признање.

Џенифер Лоренс је то четврта номинација, а награда јој је припала 2013. године.

Међу номинованима су и Шарлота Ремплинг и Сирша Ронан. У категорији за најбољу женску епизодну улогу номиноване су Руни Мара, Кејт Винслет, Алисија Викандер, Џенифер Џејсон Ли и Рејчел Макадамс.

Церемонија уручивања награда биће одржана у Холивуду 28. фебруара. Главне годишње националне филмске награде САД Оскар додељује Америчка академија филмске уметности и науке.

Највећи број номинација, дванаест, има филм „Повратник“, а за њим следи „Побеснели Макс: Аутопут беса“, који има 10 номинација.

Интересантно је да је без главне номинације остао главни овогодишњи хит, последња епизода космичке саге „Звездани ратови: Буђење силе“, са свега пет номинација, као и мелодрама „Керол“ која је такође добила пет номинација.