НА КРИМУ РУСКИ НЕОНАЦИСТИ СПАЛИВАЛИ УКРАЈИНСКЕ КЊИГЕ

12-01-2014 08:59:23 | | / mojenovosti.com |

На неонацистичком маршу , организованом на 105.рођендан , украјиснког нацистичког вође из Другог светског рата,Степана Банндере 7. јануара 2014. у руским оптшинама на Криму,централни догађај је био спаљивање на ломачи књига раритета украјинске историје и кутуре.Истина, на даљи поступак пламена ломаче прослеђиване су и књиге које немају директне везе са Украјином, као што су дела Јарослава Хашека, па чак и уџебници физике!


Државни органи Украјине на овај неонацистички марш и спаљивање књига уопште нису реаговали, а инцидент је изазвао велики публицитет на блоговима и друштвеним мрежама.
Експерти самтрају да су на овај начин руске општине Крима одгворили на запаљиве шетње присталица украјинског националистичког удружења „Слобода“ организоване у Кијеву за Нову годину.
Догађај који је привукао пажњу показао се крајње нуспешан и са становишта саме идеје и на плану организације, заклкјучују руски медији и портали.

Они констатују да се очекује реакција власти на слична непочинстваи и да убудуће не дозволе понављање сличних акција и националистичких дивљања.

Бранко Ракочевић