Заувек младa: Хидра може да живи вечно

25-12-2015 10:04:03 | | / vostok.rs |


Истраживања су доказала да у савршеним условима хидра може да живи без било каквог знака старења или губитка плодности.

Хидра, једноставнa слатководнa животињa, има способност да живи заувек ако се чува у савршеним условима, показало је најновије истраживање.

Организми су сачињени углавном од матичних ћелија које имају способност да континуирано обнављају тело.

„Диференциране ћелије пипака и стопала се непрекидно мењају новим ћелијама“, каже Данијел Мартинез, биолог на Помона колеџу.

Иако научници већ дуже време проучавају виталност хидре, ова најновија истраживања су најјачи доказ њихове потенцијалне бесмртности.

Истраживања су доказала да у савршеним условима хидра може да живи без било каквог знака старења или губитка плодности. До сада се веровало да тако нешто не може бити карактеристично за вишећелијске врсте.

У најновијем експерименту посматрано је 2.256 хидри, обнављајући мале оазе за њих, дајући им свежу воду три пута недељно и за исхрану свеже морске ракове.

„Верујем да су хидре у идеалним условима бесмртне“, каже Мартинез.

"Шансе су мале деси, јер је хидра обично изложена опасности од дивљих предатора, загађења, болести".

Истраживања о бесмртности хидре трајала су четири године.

„Пре студије, вреовало се да је модел старења неизбежан за све животиње. Најновији резултати доводе у питање ову тезу“, закључује Мартинез.

Este animal podría ser inmortal. Se llama Hidra, un término que en la mitología griega se refiere a un monstruo con capacidad para regenerar dos cabezas por cada una que se le amputa. #animal #hidra #inmortal #hydra #mundo

A photo posted by Infobae America (@infobaeamerica) on