ЕУ неће финансијски помоћи Украјини због руског ембарга

22-12-2015 08:46:41 | | / vostok.rs |


Европска унија не припрема нови пакет финансијске помоћи Кијеву у вези са увођењем ембарга на увоз пољопривредних производа из Украјине, изјавила је европска комесарка за трговину Сесилија Малмстрем.

Она је рекла да ће се наставити разговори на тему помоћи Украјини по другим питањима, а први наредни сусрет на ту тему биће на фебруарском самиту ЕУ – Украјина у Бриселу.

„Нови пакет помоћи није у плану јер је ЕУ већ помогла, како економски тако и политички, као и у области зоне слободне трговине“, рекла је Малмстремова.

Она је додала да ће улазак у зону слободне трговине са ЕУ од 1. јануара наредне године донети одређене користи Украјини, иако те бенефиције неће бити приметне од почетка.

„Трговина између Украјине и Русије је значајно опала, а Кијев је био спреман на то да преговори са Русијом неће успети. Иако је то болно, Украјина је била спремна на то“, рекла је европска комесарка.

Русија је од 1. јануара увела ембарго на увоз прехрамбених производа из Украјине и стопирала споразум о слободној трговини који је имала у оквиру Заједнице независних држава.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут