Форбс: САД неће одузети нафтно тржиште Русији

21-12-2015 09:24:04 | | / vostok.rs |


САД тешко да могу да „уклоне“ Русију сa позиције коју заузима на нафтном тржишту Европе, јер је америчка нафта за Европљане много скупља од руске, сматра аналитичар Форбса Кенет Рапоса.

Председник САД Барак Обама је 18. децембра укинуо забрану на извоз сирове нафте из САД, која је била на снази четири деценије.

Према мишљењу аналитичара Форбса Кенета Рапосе, „појављивање новог извозника“ утицаће на светско нафтно тржиште, али Русија нема разлога за бригу.

Аналитичар наводи да је за већину европских енергетских компанија излазак Американаца на тржиште „важан тренутак“ и додаје да ће САД постепено одузимати део нафтног тржишта руским компанијама.

Неке државе, пре свега балтичке, узнемирене су због одсуства алтернативе при избору испоручиоца, а Русија је у овом тренутку главни испоручилац гаса и нафте источној Европи и Немачкој.

Ипак, укидање забране на извоз нафте не мора обавезно да донесе богатство САД и да подели нафтно тржиште, пре свега због тога што ће америчка нафта за Европљане бити много скупља од руске, а и „много је удаљенија“.

Поред тога, наводи аналитичар, забрана на извоз нафте из САД није апсолутна. На пример, ове године су Сједињене Америчке Државе извезле 475.000 барела у Канаду. Мало је вероватно да ће се обим извоза много повећати наредних година, сматра Рапоса.