Телеграф о лансирању „Калибра“ са подморнице: Венац војно-поморске снаге Русије

14-12-2015 01:43:17 | | / vostok.rs |


Русија је послала упозорење западу демонстрацијом своје војне снаге у Сирији, пише британски Tелеграф.

Руска операција у Сирији постала је демонстрација војне вештине Русије коју је стекла захваљујући модернизацији Оружаних снага, наводи се у чланку.

Копнене циљеве у Сирији уништавају најновији руски ловци-бомбардери Су-34. Најстрашнији стратешки бомбардери Ту-160 који су у почетку били предвиђени за улазак у добро заштићени ваздушни простор и испоруку нуклеарног оружја такође погађају циљеве у Сирији. Осим тога, неки медији су писали о појави тенкова Т-90 у Сирији, који су ојачани комплексом активне заштите од навођених ракета, пише Tелеграф. Ове недеље Русија је први пут употребила крстареће ракете „Калибар“ са подморнице „Ростов на Дону“ у Средоземном мору. По мишљењу листа, на овај начин Русија жели да привуче пажњу САД и НАТО-а и да докаже да њено наоружање по снази не уступа пред западним.

„Крстареће ракете које су узлетеле из дубина Средоземног мора, постале су најважнији елемент ове демонстрације“, наводи се у чланку.

Бари сматра да демонстрацијом војних могућности Русија жели да добије више „стратешких полуга“.

„Ако они (Русија) желе да ограниче, са своје тачке гледишта, неодговорни авантуризам НАТО-а, никакве користи од демонстрације могућности лансирањем крстарећих ракета, како са бродова тако и са подморница“, рекао је он.

Раније су се САД и Велика Британија сматрале јединим земљама које могу да изводе ударе крстарећим ракетама са подморница на копнене циљеве. Крстареће ракете „Томахавк“ могу да лансирају америчке подморнице класе „Лос Анђелес“ и британских „Трафалгар“ и „Астут“. На такав начин, узимајући у обзир да домет ракета износи најмање 1.600 км, САД и Велика Британија могу да погађају циљеве практично по читавом свету.

„Крстареће ракете које се лансирају са подморница представљају венац војно-поморске снаге“, наглашава се у чланку.

Сматрало се да су конкуренти у овој области САД и Великој Британији могле бити Француска са подморницама „Баракуда“ и Кина. Међутим, изгледа да их је Русија заобишла.

„Ракетни рафал поцепао је мирну површину Средоземног мора и винуо се у јасно небо, демонстрирајући да је Русија постала трећи члан овог елитног клуба“, пише Tелеграф.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут