Европа треба да се плаши Турске

14-12-2015 11:16:07 | | / vostok.rs |


Европа оличава заиста апсурдни сценарио – споразум о мерама за борбу са миграцијом у оквиру којег ће ЕУ издвојити Турској три милијарде евра и активирати преговоре о чланству, највероватније ће само подстаћи користољубље председника Реџепа Тајипа Ердогана, пише „Нешенел интерест“.

Европа би требало да буде обазрива у заједничком улагању са Тусрком, која прети да доведе у питање принципе на којима су се темељиле европске интеграције, наводи се чланку. Изненађује је лицемерно да под притиском кризе Европска унија може затворити очи на многобројна кршења људских права Анкаре и изаћи у сусрет захтевима Ердогана.

У тренутку објављивања извештаја о турској испоруци оружја џихадистима у Сирији и подацима Москве о нафтним махинацијама Анкаре нејасно је како Турска може помоћи у решавању кризе чију ескалацију и сама помаже. Невероватно апсурдан заокрет добија овај споразум након инцидента са обарањем руског Су-24. У време док Турска показује војну агресију према Русији која изводи ударе на позиције ДАЕШ-а, као одговор на терористичке нападе у Паризу, лидери ЕУ рачунају на ефикасну сарадњу са Ердоганом, нагласио је „Нешенел интерест“.

Највећу помоћ у закључивању овог „прљавог посла“, како су крстили споразум јавност и медији, дала је немачка канцеларка Ангела Меркел, која је извршила притисак на лидере ЕУ да се убрзају преговори.

Одлучно против овог споразума су били лидери Источне Европе. Мађарски премијер Виктор Орбан је изјавио: „Не желимо да преговори са Турском буду повод да се сматра да је Анкара наша последња сламка спаса“.

Ипак, ако се може веровати речима председника Европског савеза Доналда Туска, Европа заиста нема другог избора, осим да закључи споразум са земљом чији принципи и циљеви су се тако много разликовали од европских током читаве историје, закључио је лист.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут