Турска не може да победи у сукобу са Русијом

12-12-2015 08:10:30 | | / vostok.rs |


За разлику од Русије која може да нађе замену за Турску у многим сферама, Анкара се нашла у веома незгодном положају, сматра аналитичар „Њујорк обзервера“ Мика Халперн.

Обустављање преговора о пројектима нуклеарне електране „Акују“ и гасовода „Турски ток“ једна је у низу последица конфликта Москве и Анкаре услед инцидента са руским бомбардером Су–24. Турска је већ почела да тражи другог партнера за изградњу нуклеарне електране, али је мало вероватно да ће у томе успети, сматра аналитичар.

„У томе је и суштина проблема, као и разлог због којег Турска никада неће успети да победи у конфликту са Русијом“, пише Халперн, објашњавајући да ова земља практично у потпуности зависи од увоза енергије.

Прекид увоза турског воћа и поврћа у Русију већ је довело до огромних губитака у економији Турске. Поред тога, руске власти су забраниле продају туристичких аранжмана у Турску и чартер летове за ту земљу. И док ће Руси наћи друга летовалишта за одмор, Анкара, која ће остати без око 3,3 милиона туриста, неће успети да доведе толики број гостију, уверен је аутор текста.

Ситуација са испоручивањем гаса такође се не развија у корист Турске, јер она не може да нађе замену руском енергенту. Није проблем само у лошим односима Турске са Русијом, него и са Египтом који неће да сарађује са њом јер је Анкара подржавала „Муслиманску браћу“. Саудијска Арабија ће одбити да испоручује гас Турској због огромне критике на рачун Ријада, сматра аутор и додаје да је Турска у лошим односима и са Израелом.

У датој ситуацији Турска рачуна на подршку Европске уније, надајући се да ће укупно незадовољство руским председником Владимиром Путином и његовом политиком ићи њој у корист.

Ипак, према мишљењу аналитичара, Турска погрешно тумачи став Запада.

Када је турски авион Ф–16 оборио руског бомбардера Су–24, Запад није оптужио Русију за оно што се догодило.

Без обзира на тежњу Турске да притисне противника, управо је Русија способна да изврши реалан притисак у том конфликту, закључује аутор.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут