САД по сваку цену желе да прикључе Украјину ЕУ

12-12-2015 01:51:48 | | / vostok.rs |


Вашингтон покушава да по сваку цену спречи да Русија и Украјина обнове односе, пише немачки лист „Дојче виртшафтс нахрихтен“.

Један од примера за то јесте и могућност да Европска унија Украјини уведе безвизни режим, без обзира на одсуство реформи и корумпираност украјинске власти.

Како наводи аутор чланка, заседање Европске комисије заказано за 15. децембар, на којем треба да буде размотрена могућност укидања виза грађанима Украјине и Грузије, представља „геополитички шаховски потез америчких власти“, усмерен на подривање односа тих земаља са Русијом.

„Украјина мора да уђе у ЕУ по било коју цену, како би била изолована од Русије. Управо са овим циљем Вашингтон је поручио ММФ–у да коригује своја правила и да спаси државу од банкрота, јер Кијев није способан да исплати државни дуг Москви“, објашњава аутор чланка.

Жеља Европске комисије да Украјини и Грузији укине визе веома је „чудна“, јер су пре свега неколико месеци, подсећа аутор, у Немачкој говорили да Кијев није постигао успех у борби против корупције, а неки украјински политичари су чак тражили оставку актуелног премијера Арсенија Јацењука због корупционашких скандала.

Очекује се да ће Европска комисија 15. децембра представити извештај о испуњавању програма либерализације визног режима Украјине са ЕУ.

Ради увођења безвизног режима са Европском унијом Врховна рада је требало да усвоји низ законских нацрта. Нису усвојени сви закони, а у некима од њих постоје измене које треба да размотре стручњаци Европске комисије.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут