Споменици Пупину и Тесли следеће године у Москви

12-12-2015 11:24:47 | | / vostok.rs |

У Дому „Александар Солжењицин“ у руској престоници 15. децембра отвара се изложба посвећена великану из Идвора


У години у којој је Унеско Михајла Идворског Пупина прогласио за научника који је својим делом обележио минули век телекомуникација, 15. децембра у Дому руске дијаспоре „Александар Солжењицин“ у Москви, биће отворена једномесечна изложба посвећена стваралаштву овог србског великана.

Тај значајан догађај биће под покровитељством председника Томислава Николића, као и најављено подизање споменика Пупину и Тесли у Москви наредне године, каже за наш лист Александар Влајковић, извршни председник Одбора за обележавање Пупинових јубилеја. Он наводи да је Пупин недовољно познат у Русији, где много више значи име Николе Тесле. Зато су на изложби посвећеној Пупину подсетили и на Теслу, чију 160. годишњицу рођења обележавамо наредне године.

– Пупин никада није прикривао србски патриотизам, иако је имао и америчко држављанство. Волео је православље и све православне народе. Волео је Српску православну цркву, а док је нису имали у Њујорку, где је живео, одлазио је у Руску православну цркву. Пупин је своје увек носио у срцу, зато је помагао цркву у родном Идвору, чије име је постало саставни део његовог личног имена – каже директор Влајковић.

Чланови Организационог одбора ће се срести и са руководством московског Универзитета „Ломоносов” (МГУ). Понудиће им да наредне године, када се обележава 160. година од рођења Николе Тесле, на МГУ буду постављене бисте или споменици Тесле и Пупина, као израз пријатељства два народа и признања двојици научника који су задужили цео свет, па и руски народ, открива наш саговорник.

Изложба о Пупину садржи око 50 експоната. Тридесетак су панои колажног типа, који осликавају његов живот, укључујући родни Идвор, школовање и одлазак у Америку и године проведене на Колумбија универзитету на коме је био најуспешнији професор. Изложба говори о научним признањима, али и о Пулицеровој награди коју је добио за књижевност. Део изложбе је посвећен Пупиновом патриотском ангажману, а завршава се његовим одласком на вечни починак, на Вудлон гробљу крај Њујорка.

Истичући подршку руског амбасадора Александра Чепурина у организацији изложбе, Влајковић већ најављује нови подухват – иницијативу да кућа у којој су боравили Милева и Алберт Ајнштајн постане музеј. Наиме, већ 18. децембра у Ректорату Београдског универзитета одржаће се Свечана академија поводом 140 година од рођења Милеве Ајнштајн Марић, под покровитељством председника Народне скупштине Маје Гојковић.