САД ове године блокирале сопствене сателите 261 пут

09-12-2015 10:45:47 | | / vostok.rs |


Амерички генерал Џон Хајтен признао је да су најопаснији непријатељ Сједињених Америчких Држава у области електронског ратовања у овом тренутку највероватније… Управо Сједињене Америчке Државе!

Такође је навео да нема идеју колико пута су америчке сателите блокирале Кина или Русија.

„Заиста не знам. Моја претпоставка је — ниједном“, изјавио је шеф космичке команде Ратног ваздухопловства САД генерал Џон Хајтен на конференцији о електронском ратовању.

Хајтен је додао да је укупно забележено више од 250 случајева — у просеку 23 пута месечно — отказивања америчке сателитске комуникације.

„Досад смо у 2015. години имали 261 случај да је блокиран доток информација од наших сателита до база на земљи“, објаснио је генерал.

Чињеница да САД блокирају сопствену сателитску комуникацију знак је лоше координације са активностима сопствених трупа, а још мање јединица непријатеља, нагласио је Хајтен.

„Ми смо једноставно претпоставили да је спектар радио-фреквенције бенигно окружење и да нам ту нико не прети“, приметио је Хајтен, али је додао да су друге државе, конкретно Кина и Русија, заправо веома пажљиво пратиле успешност размештања америчких сателита.

Москва је прошлог месеца извела први успешни тест нових противсателитских пројектила, чиме је постала друга нација (после Кине) која је своје војне снаге опремила оружјем за ратовање у свемиру.

У фебруару 2015. године неименована америчка обавештајна агенција обавестила је Конгрес да „кинески и руски војни лидери схватају јединствене предности које са собом носе свемирски системи“ и да „развијају могућности да лише САД свемира у случају конфликта“.

Међутим, из коментара генерала Хајтена може се закључити да можда нема потребе да непријатељи користе оружје против САД — Американци су способни да сасвим сами униште сопствену сателитску комуникацију.