Бан: Последњи минути до климатске катастрофе

07-12-2015 03:09:07 | | / vostok.rs |


Свет срља ка „климатскоj катастрофи“, упозорио jе данас генерални секретар Уjедињених нациjа Бан Kи Мун на почетку друге недеље Климатске конференциjе у Паризу, чиjи jе циљ да представници 195 земаља-учесница договоре свеобухватни споразум о заустављању глобалног загревања.

„Сат откуцава последње минуте до климатске катастрофе“, поручио jе Бан у Паризу и апеловао на редовне ревизиjе споразума пре него што он ступи на снагу 2020. године, како бисмо били сигурни да jе свет на добром путу да ограничи повећање температуре на наjвише два степена Целзиjуса у односу на ниво пре индустриjске револуциjе, пренела jе агенциjа AФП.

Бан jе позвао наjбогатиjе светске привреде да предњаче у глобалним напорима за заустављање климатских промена, а сиромашниjе земље да имају већу улогу у тим напорима.

„Развиjене земље мораjу да се договоре да стану на чело тих напора, а земље у развоjу да преузму већу одговорност, у складу са своjим могућностима“, истакао jе шеф УН-а.

Oн jе истакао да би споразум требало да предвиђа одлучан надзор испуњења обећања коjе су дале владе, као и издваjање средстава за помоћ земљама посебно изложеним климатским променама.

Бан jе описао сусрет са девоjчицом на острву Kирибати, коjе jе веома угрожено климатским променама, коjа га jе питала: „Шта ће бити са нама? Шта УН може да уради за нас?“

Представници земаља-учесница конференциjе у Паризу су у суботу предали нацрт споразума на 48 страна, коjи садржи велики броj опциjа и даjе могућност министрима да се договоре око тога шта ће коjа држава урадити и колико ће то коштати.