Руски „Буратино“ може променити ток сиријске кампање

04-12-2015 07:45:40 | | / vostok.rs |


Слање руског ракетног бацача ТОС-1 „Буратино“ у Сирију може да промени ток војне кампање, као и „правила игре“ постављене на Блиском истоку, сматра коментатор листа „Нешенел интерест“ Дејв Маџумдар.

„Инсталиран на шасији тенка Т–72 — ТОС–1 није обичан самоходни артиљеријски систем. Он је првенствено намењен за испаљивање великих термобаричких ракета на пешадију у затвореним просторима, као што су градски и планински рејони“, пише аналитичар.

Маџумдар описује да је ТОС–1 „Буратино“ у суштини тенк Т–72 без куполе, уместо које је постављен систем од 30 ракета калибра 22 мм. Постављају се две верзије ракета: термобаричке ракете и ракете са запаљивим средствима. За разлику од традиционалне артиљерије, „Буратино“ је намењен за подршку пешадији, са опсегом од 400 до 5.000 метара.

„Буратино“ једним рафалом може да уништи рејон површине 200х400 м. Другим речима, док трепнеш он може да претвори неколико квартова у прах и пепео, пише лист. Овакве техничке карактеристике, закључује коментатор, у потпуности могу да промене ток војне кампање у Сирији.

„Буратино“, „Балеринка“ и „Букет“ су надимци овог страшног оружја војних снага Русије.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут