Русија је коначни циљ авганистанске ћелије ``ИД``

04-12-2015 09:08:25 | | / vostok.rs |


После формирања владе Националног јединства у Авганистану, на северу земље почели су да се групишу антивладини терористички одреди. Експерти претпостављају да је утицај ``ИД`` веома распрострањен у Централној Азији. Одатле и потичу аспирације милитаната ка северним провинцијама Авганистана односно границама ка Туркменији, Узбекистану и Таџикистану.

Влада Авганистана заједно са Међународним снагама за безбедносну помоћ (ИСАФ) није у стању да организује адекватан одговор злочинима ``ИД``-а. Терористи користе ту немоћ па пљачкају села и убијају цивиле. Делује и да НАТО заједно са ИСАФ-ом нема намеру да се одлучније позабави борбом против милитаната.

Узгред, ових дана је објављено да НАТО више неће копненим путем обављати транзит опреме преко територије Русије. Ова одлука је донесена у вези са смањивањем обима НАТО мисије у Авганистану, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг након сусрета шефова дипломатије земаља-чланица НАТО-а.

У оваквим условима ситуација може бити само лошија, посебно ако светска заједница не подржи Авганистан на прави начин у борби против тероризма. У супротном, потпуно је могуће стварање „Исламског емирата ``ИД``" у Авганистану, рекао је у изјави за Зухал Сархад Хаџи Мохамад Махдијар, лидер покрета „Смрт ``ИД``-у и тeрористима“:

„Та сведочења о ’Талибанима‘ и о ``ИД``-у, а по мом мишљењу те две групе чине једну целину, потврђују да би, ако терористи постигли своје циљеве у Авганистану, они врло брзо могли да оформе нешто попут ’Исламског емирата‘ и да користе то као одскочну даску за постизање својих циљева у некима од чланица Заједнице независних држава и чак даље у Русији. Ако успеју да формирају своју јазбину, милитанти ``ИД``-а ће имати више шансе да организују терористичке нападе, не само у Таџикистану и Узбекистану, већ и у Русији“, сматра он.

Мухамад Махдијар високо оцењује антитерористичко деловање Русије.

„Русија је на време усвојила одлуку о спровођењу ваздушне антитерористичке операције у Сирији. Показала је другим државама како заиста треба да изгледа борба против тероризма у Сирији. Оне државе које осуђују потезе Русије, заправо саме врбују терористе и њихове јатаке“, каже он.

Према информацијама којима располаже извор Спутњика, прва ћелија ``ИД``-а у Авганистану формирана је у јужној провинцији Гиљменде. На челу ове организације се налази један од команданата „Талибана“ Мула Рауф Хадем. Њихове присталице, људи који носе црне заставе, нажалост, полако се појављују и у другим деловима државе.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут