Зашто Вашингтону одговара сарадња Турске и терориста

04-12-2015 08:45:04 | | / vostok.rs |


Русија је представила доказе да председник Турске учествује у нелегалној трговини нафтом са терористима, као и да терористи дневно због тога зарађују три милиона долара. Пентагон је, међутим, одбацио све оптужбе Москве уз коментар да докази нису релевантни. Стручњаци сматрају да је такав одговор уследио јер Западу одговара сарадња Турске и терориста.

Упркос изјавама америчких званичника, Русија се нада да свет неће занемарити чињенице које директно доводе турског председника Реџепа Тајипа Ердогана у везу са терористима. О томе је недавно говорио и шеф Комитета за међународне послове руске Државне думе Алексеј Пушков, рекавши да ће те чињенице морати да узму у обзир сви лидери западне Европе, будући да њихов савезник, члан Северноатлантске алијансе, сарађује са терористима.

Запад зна за везе Турске са терористима

Директор аналитичког Центра за Блиски исток и Кавказ Станислав Тарасов каже да су амерички медији још пре више од годину дана писали о везама Турске и ДАЕШ-а (терористичка организација Исламска држава) када је реч о трговини енергентима. Сада је то, како је рекао, потврдило и руско Министарство одбране, што чини да изјаве Пентагона изгледају потпуно апсурдно.

„Путин је још на самиту Г20 у Анталији говорио о нелегалној трговини нафтом, не указујући директно на то ко је за то одговоран. Он је, међутим, свима скренуо пажњу да међу лидерима на самиту постоје они који се тиме баве. Руски председник није човек који нешто каже тек тако“, рекао је Тарасов.

Он сматра да је Русија изнела више него довољно доказа које директно доводе Ердогана у везу са терористима.

„Тешко могу да се сетим када је Путин давао сличне изјаве оптужујући било каквог председника за нешто слично. Путин је отворено оптужио Ердогана да подржава тероризам“, нагласио је Тарасов.

Он сматра и да Ердоган неће тек тако понудити оставку и ако Русија докаже да Турска тргује нафтом са ДАЕШ-ом.

Вашингтону је исплатив бизнис који воде Турска и ДАЕШ

Директор Центра за анализу Блиског истока и централне Азије Семјон Багдасаров сматра да се Вашингтону исплати да штити Турску с обзиром на то да јој одговара тренутна структура набавке нафте.

„Ко ће да компензује уколико доток нафте из Сирије пресуши, а самим тим и испорука оружја и муниције у Сирију? Трговина нафтом терористима даје могућност стабилног прихода који иде наруку Вашингтону у светлу рушења режима сиријског председника Башара ел Асада. Треба се сетити ситуације када су САД, упркос санкцијама, испоручивале оружје Ирану преко Никарагве“, истакао је он.

Багдасаров такође сматра да постоји читав ланац људи који веома добро зарађују од кријумчарења нафте, почев од турских политичара, преко терориста ДАЕШ-а, Нусра фронта, али и многих других.

Курди део ланца

У цео проблем са нафтом могао би да се умеша и курдски фактор, с обзиром на то да део маршруте, којом пролазе цистерне, качи и територију Ирака. Самим тим, веома је реалан сценарио да Ердоган пребаци одговорност за нелегалну трговину нафтом управо на Курде.

Турски брокер Џан Унсалан тврди да је одавно познато да ирачки Курди купују нафту од ДАЕШ-а и затим је извозе у Израел и Турску.

Багдасаров, међутим, сматра да то неће бити пресудан фактор у целокупној заврзлами, као и да Ердоган неће нападати Курде, посебно не ирачке.

„Ирачки Курди, предвођени Масудом Барзанијем, савезници су Турске, будући да је Барзани протурски политичар. Анкара ту нафту од Курда купује званично и легално. Управо зато Турска неће напасти ирачке Курде и окривити их за везе са терористима. Штавише, и ирачки и сиријски Курди на смрт се боре против ДАЕШ-а, тако да о каквој трговини уопште можемо и да говоримо?“, иронично је закључио Багдасаров.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут