Турску треба позвати на одговорност због сарадње са терористима

04-12-2015 08:41:59 | | / vostok.rs |


Министарство одбране Русије доказује оно што је до сада била само гласина, изјавио је Доминик Тринкан, француски генерал, војни експерт и консултант у области међународних односа.

Граница између Сирије и Турске користи се за продају нафте из Сирије и у исто време за пребацивање милитаната и за испоруке оружја. На тај начин, граница је потпуно отворена и позиција Турске према ДАЕШ–у, такозваној Исламској држави, јесте двострука, рекао је француски експерт Доминик Тринкан.

„Европљани треба да позову Турску на одговорност. Пошто Европа може да да компензације Турској (милијарде долара помоћи за избеглице), мислим да ће затварање границе између Турске и Сирије и њена контрола уз помоћ коалиционих снага омогућити да се обустави трговина између ових земаља, а коју је открила Русија“, нагласио је експерт и додао:

„Ситуација је веома сложена. Требало је извршити јак притисак на Турску на самом почетку. Она се у стварности бори против ПКК (Радничком партијом Курдистана) што је несумњиво њен унутрашњи проблем. Међутим, то што Турска сарађује са ДАЕШ–ом, дозвољавајући пребацивање милитаната преко границе и трговину нафте, чиме се ДАЕШ богати, апсолутно је скандалозно… Најбољи начин је да се Турској да конкретан предлог — у потпуности да се прикључи коалицији, да затвори границу и да нам да могућност њене контроле“.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут