Форбс: Позив Црној Гори у НАТО апсурдан

03-12-2015 09:40:00 | | / vostok.rs |


Политички коментатор америчког листа Форбс упоредио је учлањење Црне горе у НАТО са додавањем међу „пријатеље“ на фејсбуку „бескорисног друга“. Он је навео да је маловероватно да ће Алијанса позвати Црну Гору у своје редове ради повећања америчке безбедности.

„У Црној Гори живи око 650 хиљада становника, БДП износи мало виши од 4,6 милијарди долара, армија броји 1500 пешадинаца, 350 у Ратној морнарици и 250 у Ратном ваздухопловству. То је стварно нешто! Црна Гора је дивна земља, али шта она има што би утицало на америчку безбедност?“, ироничан је коментатор.

Коментатор наводи да Алијанса која је створена ради заштите „ослабљених Европљана" од стране Црвене армије, постала је „геополитички еквивалент клуба џентлмена“.

„Свако жели да буде члан клуба само зато да би био њим. Нико не прети Црној Гори. И нико у Европи не би приметио ако би неко претио Црној Гори. Међутим, мала балканска земља жели да уђе у НАТО и изгледа репрезентативно“, каже се у чланку.

Са друге стране, тешко је кривити Владу Црне Горе за жељу да се прикључи Алијанси јер ће само амбасадор те земље моћи да седи у војним саветима у Бриселу поред представника Немачке, француске, Енглеске и САД, ироничан је коментатор. Осим тога, чланство у НАТО омогућава Црној Гори да претекне Србију, која остаје ван оквира Алијансе.

„И сада ће земља недвосмислено бити заштићена од будућег Хитлера који се, наводно, крије иза хоризонта, смишљајући план какода завлада светом“, закључио је коментатор.