Стручњаци: НАТО осваја територије бивше Југославије

03-12-2015 08:09:22 | | / vostok.rs |


Oдлука НАТО-а да упути позив Црној Гори за приступ Алијанси је још једна порука да ће тај савез наставити са проширењем и повећањем војних капацитета, оцењују за Спутњик руски аналитичари.

Војни аналитичар Игор Коротченко каже да је позив Црној Гори наставак експанзије НАТО-а и освајање територије бивше Југославије.

„Рекао бих да би учлањивање Црне Горе у НАТО био логичан завршетак бомбардовања и целокупне кампање за уништавање СРЈ“, оцењује Коротченко који је и главни уредник часописа „Национална одбрана“.

Русија, према његовим речима, мора да води рачуна о томе да је стратешки циљ НАТО-а да Украјина, Грузија и Молдавија такође постану чланице Алијансе.

„Што се тиче Србије, за Београд би учлањивање Црне Горе у НАТО било исто што би и за Москву било приступање Украјине Алијанси. То би у значајној мери закомпликовало ситуацију за Србију као стратешку савезницу Русије на Балкану.“

Политички аналитичар и професор на Академији за друштвено управљање Анатолиј Петренко каже да је позив Црној Гори да се придружи НАТО-у стратешка одлука Алијансе, која свакако није добра за Русију.

Одговарајући на питање о могућем одржавању референдума, Петренко изражава сумњу, с обзиром да црногорска власт углавном не обраћа пажњу на став народа и доноси одлуку која је повољна за њих саме.

Члан Савета федерације Горњег дома руског парламента Олег Морозов сматра да је позив Црној Гори да постане чланица Алијансе још једна порука да ће НАТО наставити са повећањем војних капацитета.

„Само за последњих пола године одржано је око 100 војних обука, то је нешто што није забележено у последњих петнаест година“, каже он и додаје да је очигледно да ће након примања у НАТО мале земље попут Црне Горе, која нема велику улогу у Европи, Алијанса покушати да прошири утицај и на земље бившег Совјетског Савеза.