У Москву ће на Божић са Свете горе стићи велика светиња – Дарови мудраца

12-12-2013 09:37:13 | | Светигора/ mojenovosti.com |

По благослову Његове светости Патријарха московског и све Русије Кирила на Божић 2014. године међу границе Руске православне цркве први пут ће бити достављена света реликвија са Свете Горе – Дарови мудраца, саопштава Синодални информативни одсјек.

То је једна од малобројних светиња повезаних са земним животом Спаситеља која је очувана до данас.
Злато је сачувано у виду 28 малих привезака различитог облика, вјешто украшених орнаментом филигранске технике. На сваку од тих златних плочица сребрном траком причвршћене су перлице које се састоје од мјешавине тамјана и смирне. Дарови се чувају у десет посебних ковчежића у ризници манастира Светога Павла. На поклоњење вјерницима износи се само дио.
У вријеме божићних празника у јануару 2014. године светиња ће бити донијета у Москву, Санкт Петербург, Минск и Кијев.
Свети Дарови персијских мудраца које су они донијели у Витлејемску пећину младенцу Христу сада се чувају у манастиру Светога Павла и још нијесу напуштали територију Грчке.
Реликвију ће донијети у храм Христа Спаса навече 6. јануара 2014. Вјерници ће моће приступити светињи од 8 до 22 часа током недјеље. 14. јануара ковчег ће кренути за Санкт Петербург. До 17. јануара налазиће се у Новодевичјем манастиру. Затим ће дарови мудраца бити достављени у Белорусију и у Украјину.
Дарове мудраца, свједоче црквени историчари, брижно је чувала Мајка Божија, која их је прије Свога успења предала Јерусалимској цркви, гдје су се они налазили заједно са Појасом и Ризом Богомајке до 400-те године. Затим је византијски император Аркадије Дарове пренио у Константинопољ ради освећења нове престонице империје, гдје су их смјестили у храм Свете Софије. Реликвија је касније доспјела у Никеју и тамо се чувала скоро 60 вјекова. Дарови су опет враћени у Константинопољ, а онда након пада града (1453) пренијети су на Свету Гору.
Са посебном бригом ово непроцјењиво благо, чувају у ризници грчки монаси манастира Светога Павла. Монаси добро схватају колико је за поклонике огромна духовна, историјска и археолошка драгоцјеност Дарова мудраца, и зато послије ноћног богослужења они их износе из ризнице у малом сребрном ковчегу на поклоњење свим гостима обитељи.