Нови радари „Москва-1“ детектују циљ на 2,5 пута већој удаљености

10-12-2013 06:18:27 | | Руска реч/ mojenovosti.com |

Руска војска је добила системе за пасивну радио-локацију, који виде 2,5 пута даље од система претходне генерације, преноси лист „Известија“. Министарство одбране је у наоружање примило станице за радио-електронско извиђање и управљање „Москва-1“.

Ова станица за пасивну радио-локацију може да детектује зрачење авиона и крстарећих ракета на 400 km, може да одреди врсту зрачења и степен претње. Станица за радио-техничко извиђање претходне генерације (СРТР „Автобаза“) открива већину циљева на удаљености 120-150 km.
Нови систем скенира ваздушни простор и, када открије противничку технику опремљену радио-елементима, прослеђује податке средствима за радио-електронску борбу ради неутралисања циља. „Москва-1“ за разлику од обичних радара ради у режиму пасивне радио-локације – детектује зрачење циља, док сам остаје невидљив за противника.
Процес управљања овим јединственим системом подсећа на играње компјутерске стратешке игре. Ситуација у ваздушном простору приказује се на неколико монитора, а сваком од њих се могу задати различити режими визуелизације. Оператер на специјалном „тач-скрин“ монитору одабира средства за неутралисање и показује циљ који треба неутралисати. Све остало систем ради сам.