Италија и Француска заинтересоване за Јужноевропски гасовод

24-11-2015 09:59:51 | | / vostok.rs |


Француска и Италија заједно сa Грчком и низом других земаља заинтересоване су за изградњу Јужноевропског гасовода и за испоруку гаса са територије Грчке у земље Централне Европе, рекао је новинарима извор у Министарству енергетике и заштите животне средине Грчке.

„И друге земље су заинтересоване за руски пројекат, на пример, Италија и Француска“, рекао је извор.

На питање како на овај пројекат утиче амерички фактор, представник Министарства енергетике Грчке је одговорио да су САД заинтересоване за Трансјадрански гасовод (ТАП) и интерконектор Грчка–Бугарска.

„САД су задовољне што постоје ова два пројекта“, рекао је извор.

Према његовим речима, на преговорима у Атини у октобру, у којима је учествовао специјални изасланик Стејт департмента САД за међународна енергетска питања Амос Хокстејн, није било детаљног разматрања руског гасовода“.

„Не би било баш у реду да америчка страна покреће то питање“, рекао је тада Хокстејн.

Бивши министар енергетике Грчке Панајотис Лафазанис, који је смењен у јулу ове године, изјавио је раније да је Хокстејн на преговорима у Атини отворено говорио да се САД противе изградњи новог гасовода уместо Јужног тока за испоручивање руског гаса у Европу. САД не желе тај гасовод, што је директно објаснио Хокстејн, рекао је бивши грчки министар. Он је додао да Грчка води преговоре о промени услова споразума за Трансјадрански гасовод.