Кинезе занимају Телеком, инфраструктура, Железара

24-11-2015 09:23:04 | | / vostok.rs |


Посета Кини српске делегације на челу са премијером Александром Вучићем има велики политички значај за нашу земљу, а у економском смислу би могла да донесе нове инвестиције, инфраструктурне пројекте и стратешка партнерства, изјавио је данас економски саветник у Влади Србије Владимир Круљ.

Круљ је рекао да током посете очекује, примера ради, потписивање споразума о почетку изградње и модернизације пруге Београд — Будимпешта.

„Видели смо да је недавно потписан и споразум између Владе Кине и Владе Мађарске у вези са реализацијом тог изузетно важног инфраструктурног пројекта, а где кинеска страна учествује у финансирању“, изјавио је Круљ за Танјуг.

Према његовим речима, требало би да буде потписан и меморандум о разумевању са компанијом „Хбис“ из Хабеија, једном од највећих светских компанија у овој области, која је показала велико интересовање за приватизацију Железаре Смедерево.

„Већ извесно време у току су преговори са том кинеском компанијом, а споразум би могао да отвори простор за расписивање новог јавног позива за приватизацију Железаре Смедерево и најзад за проналажење партнера за то стратешко предузеће“, рекао је Круљ.

Он је додао да ће Вучић учествовати и на Самиту Кине и 16 земаља нашег региона, где ће се такође разговарати о кинеским инвестицијама у земљама Јужне и Централне Европе.

Ова званична посета ће бити прилика да се разговара и са многим кинеским компанијама које су заинтересоване за економску сарадњу са Србијом, додао је Круљ.

Како је истакао, током посете кинеског премијера Ли Кећијанга Србији, крајем прошле године, било је речи и о заинтересованости кинеских компанија за инфраструктурне пројекте у Србији, на пример у енергетици, за реконструкцију термоелектране „Колубара“ и изградњу „Колубаре Б“.Кинеским кредитом се финансира изградња новог електроенергетског производног капацитета — термоелектране од 350 мегавата у Костолцу, првог после више од 30 година, подсетио је он.

„Кинеске компаније су показивале интерес и за приватизацију ПКБ–а. Видимо да је кинески ’Телеком‘ заинтересован за приватизацију ’Телекома Србије‘. Наша је жеља да привучемо компаније које су заинтересоване за улагања у хемијски и металски комплекс“, навео је Круљ.

Кинеске компаније су изградиле „Пупинов мост“ који спаја Земун и Борчу, а постоји интересовање кинеских компанија и за друге сличне грађевинске пројекте.

„Не треба заборавити ни чињеницу да је Кина у увозу четврти по величини спољнотрговински партнер Србије. Због тога ова посета премијера Вучића има изузетан економски значај за Србију“, истакао је он.

Круљ наглашава да је и политички значај посете изузетан, с обзиром на чињеницу да Србија и Кина имају изузетно добре политичке односе и да Кина као стални члан Савета безбедности Уједињених нација подржава Србију на међународном плану.

„Видели смо то и у случају Косова, као и у случају Резолуције о Сребреници“, закључио је Круљ.