Чепурин: Појачати сарадњу у индустрији Русије и Србије

21-11-2015 10:50:06 | | / vostok.rs |


Србија и Русија имају добру сарадњу у сферама енергетике и пољопривреде, али треба да пронађу заједнички интерес и у области индустрије, оценио је приликом посете Суботици амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин.

У том правцу, он је са сарадницима обавио разговоре с руководством локалне самоуправе, Регионалне привредне коморе и посетио неколико предузећа.

Чепурин је посету Суботици започео разговором са руководством локалне самоуправе, где га је градоначелник Суботице Јене Маглаи упознао са привредним и туристичким потенцијалима града, као и сферама могуће сарадње.

Чепурин је након тога посетио и Регионалну привредну комору Суботица, где је упознат с чињеницом да је овај регион, са годишњим обимом између 70 и 110 милиона долара, једини у Србији који у спољнотрговинској размени с Русијом има суфицит.

Амбасадор Чепурин је посетио и фабрику електромотора „АТБ север“, која након лошег периода пословања подиже ниво промета и број запослених.

Њихови конструктори и мајстори стварају машине и компоненте који се уграђују на свим светским континентима, а посебно им је интересантно тржиште Русије.

Наиме, „АТБ север“ четвртину свог промета извози у ову федерацију, а њихови купци су компаније попут „Гаспрома“ и „Росњефта“, али и нуклеарне централе.

Чепурин се позитивно изразио о овој компанији, а посебно је нагласио да Србија и Русија своју привредну сарадњу треба да развијају управо у области индустрије.

„Веома је битно да нађемо те сфере где бисмо могли да постигнемо успех, запослимо људе, развијемо индустрију и производњу и да на такав начин ојачамо ниво сарадње“, рекао је Чепурин, наводећи као примере области могуће сарадње ИТ и наменску индустрију.

Руски амбасадор је такође посетио и два суботичка удружења посвећених неговању добрих србско-руских односа — Друштво србско-руског, односно србско-руско-белоруског пријатељства.