ММФ: Украјински дуг према Русији — државни

20-11-2015 07:12:28 | | / vostok.rs |


Међународни монетарни фонд (ММФ) потврдио је да дуг Украјине у износу од три милијарде долара према Русији треба посматрати као државни, па ће самим тим одбијање исплате довести Украјину до банкротства, изјавила је помоћница министра финансија Русије Светлана Никитина.

Она је истакла да се дуг према Русији не може посматрати као комерцијални, на чему инсистира украјински премијер Арсениј Јацењук.

„Ми нисмо Кијеву слали никакав формалан предлог за отплату дуга јер Русија има улогу кредитора, а према међународној пракси, дужник је, у случају да није у стању да врати дуг, дужан да седне за преговарачки сто и понуди предлог отплате“, објаснила је Никитина.

Упоредо, истакла је она, Министарство финансија Русије је у сталном контакту са ММФ-ом, имајући у виду да се по том питању већ дуже време воде разговори.

„ММФ је организација која формира програм финансијске помоћи Украјини. Самим тим, проблем дуга може бити решен путем тог програма, будући да је постало јасно да Украјина нема довољно средстава да га самостално измири“, рекла је Никитина и додала да у случају да се до 8. децембра, када је договорено заседање савета директора ММФ-а, реши питање дуга, ММФ неће морати да мења програм помоћи Кијеву.

Нешто раније руски председник Владимир Путин предложио је план који подразумева гашење дуга по милијарду долара сваке године, од 2016. до 2018, уз услов да за њега гарантују власти САД или Европске уније или једне од међународних финансијских институција.

Огласио се и премијер Украјине Арсениј Јацењук, рекавши да ће Украјина увести мораторијум на исплату спољног дуга према Русији уколико Москва не прихвати услове Кијева да се дуг умањи за 20 одсто, као и да се период исплате продужи за четири године.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут