Путин: Предлог за реструктурирање украјинског дуга од три милијарде долара Опширније: http://rs.sputniknews.com/ekonomija/20151116/11011214

17-11-2015 07:49:05 | | / vostok.rs |


Русија је спремна да реструктурира дуг Украјине од три милијарде долара, тако што ће јој омогућити да гаси по милијарду долара сваке године, од 2016. до 2018, уз услов да за њега гарантују власти САД или Европске уније или једне од међународних финансијских институција, саопштио је председник Руске Федерације Владимир Путин.

„Како не бисмо доводили Украјину у тежак положај дали смо, сматрам, неочекиван предлог нашим партнерима. Нисмо се просто сложили с реструктурирањем украјинског дуга, него смо предложили боље услове него што је од нас тражио Међународни монетарни фонд. Тражили су да пренесемо плаћање на следећу годину, а ја сам рекао да смо спремни на дубље реструктурирање“, рекао је Путин.

„Спремни смо да ове године не добијемо никакав новац, а да следеће, 2016. године, добијемо милијарду, 2017. још милијарду и 2018. још једну милијарду“, додао је руски председник.

„Пошто су наши партнери уверени да ће кредитна способност украјинске државе расти, немамо основа да сумњамо да ћемо добити чак три милијарде долара следеће године, а ако је то тако, нема никакве бојазни да наши партнери гарантују за тај кредит“, рекао је Путин.

Он је додао да се Русија нада да ће то питање бити решено до почетка децембра, у складу с планом активности Међународног монетарног фонда.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут