Нека ММФ позајми Украјини да нам врати дуг

15-10-2015 11:59:57 | | / vostok.rs |


Русија није тражила од Кијева превремено враћање дуга од три милијарде долара како не би довела своје украјинске колеге у незгодан положај, али се тај новац мора вратити, рекао је председник Владимир Путин.

„Да вас подсетим, ми одавно имамо право да тражимо исплату овог дуга пре децембра. Мислим на то да су ступили на снагу услови у складу са нашим уговором о пружању овог кредита. Међутим, ми то нисмо радили управо да не бисмо довели наше украјинске колеге у тежак положај и не отежамо и без тога тешку ситуацију у економији. Али, новац је наш и нека нам га врате“, рекао је Путин на састанку са члановима Владе.

Председник је предложио ММФ-у да пружи додатну помоћ Украјини од три милијарде долара, како би она можда могла да исплати дуг Русији.

„Зашто ММФ не позајми Украјини те три милијарде долара како би она могла да исплати дуг? Зашто мењати своја правила за неку земљу, кршећи сам систем и правила функционисања ММФ-а? Разговарајте са колегама. Чини ми се да је лакше ићи тим путем — додати Украјини три милијарде како би могла да врати дуг и сви би били задовољни и радили би нормално“, рекао је Путин.

Украјина је у септембру покренула правну процедуру реструктурирања дела свог државног дуга. Влада Украјине је раније укључила у реструктурирање и дуг Русији у вредности од три милијарде долара. У Кијеву га сматрају комерцијалним, а не државним кредитом. Русија је више пута саопштавала да не планира да учествује у реструктурирању и да ће тражити измиривање дуга до децембра.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут