Реконструкција последње деонице Коридора 10

13-10-2015 09:43:50 | | / vostok.rs |


Компанија „РЖД Интернешенел“ започела је реконструкцију треће (последње) северне деонице паневропског саобраћајног Коридора 10 Мала Крсна — Велика Плана.

Како је саопштено из компаније, на деоници дужине 29,5 километара планирано је обнављање доњег и горњег строја колосека, реконструкција осам скретница, 18 путних прелаза, ремонт 12 малих вештачких објеката и челичног моста дужине 70 метара.

Специфичност ове деонице је то што ће се радови изводити у периоду јесен-зима, истиче се у саопштењу и додаје да ће, као и на другим деоницама, ова компанија применити напредну руску технологију на изградњи горњег строја колосека, која има повећани учинак и која омогућава да се у значајној мери скрати рок извођења радова.

Након реконструкције деонице Мала Крсна — Велика Плана повећаће се брзина саобраћања возова са постојећих 50 на 120 километара на сат и биће обезбеђена потребна безбедност саобраћаја.

Саобраћајни Коридор 10 повезује Салцбург и Солун, пролазећи кроз Загреб, Београд и Скопље.

Укупна дужина деоница Коридора, чијом се реконструкцијом бави „РЖД Интернешенел“ износи преко 112 км, а вредност пројекта, који се реализује о трошку руског државног кредита износи око 84 милиона долара.