Наса - На Марсу има воде

29-09-2015 09:20:06 | | / vostok.rs |


Научници Америчке космичке агенције (НАСА) саопштили су да на Марсу има воде, и то не само залеђене већ и у течном стању.

„Марс није сува, јалова планета као што смо некад мислили“, казао је на конференцији за новинаре Џим Грин, директор планетарне науке НАСА, наглашавајући да је на Црвеној планети пронађена течна вода.

Како јављају стране агенције, реч је о сланој води која тече у потоцима кроз кањоне и кратере Марса током летњег периода.

Истраживачи истичу да њихова најновија посматрања „снажно потврђују“ стару теорију по којој слана вода сваког лета тече низ поједине марсовске падине.

Дуге, тамне мрље које вода оставља за собом, појављују се током најтоплијих месеци на Марсу, а нестају када површинска температура падне током остатка године.

Со снижава тачку смрзавања воде, а научници наводе да би то могло да објасни ову сезонску „бујицу“.

Будући да је вода кључни елемент живота, ово откриће би могло да има огромне импликације, јер су шансе да на Марсу постоји неки облик живота сада далеко веће.

Научници напомињу да је потребно спровести додатна истраживања како би се установило евентуално присуство микроскопског облика живота на "црвеној планети".

Научници су дуго веровали да је некада давно вода слободно текла Марсом, али да је услед климатских промена, пре око три милијарде година, дошло до њеног драстичног повлачења и испаравања у свемир.