Руси ће добијати ракетно гориво, воду и кисеоник из леда на Месецу

28-09-2015 09:37:16 | | / vostok.rs |


Руски научници тренутно проучавају лед са Месеца, у нади да ће из њега моћи да праве водонично ракетно гориво, воду и кисеоник са Месеца, рекао је за Радио Спутњик Игор Митрофанов, члан Руске академије наука (РАН).

Руски космички робот Ленд тренутно проучава оба Месечева пола, на којима се налазе велике резерве леда. Истраживања су показала да има довољно водоника за производњу ракетног горива. Поред тога, према речима научника, из Месечевог леда би се могли добити и вода и кисеоник.

Фабрика за прераду у којој би се лед са Месеца претварао у водонично ракетно гориво, воду и кисеоник, могла би да почне са радом већ 2035. године, рекао је Митрофанов.

„Многи људи, укључујући и мене, сматрају да ће Месец бити нова територија (планета) коју ће људи покорити. А ако је већ то случај, онда је присуство тако значајног ресурса какав је вода од изузетне важности“, изјавио је Митрофанов.

Да би несметано функционисала, Међународној космичкој станици (МКС) потребна је константна испорука воде, кисеоника и горива. Међутим, ако Русија сагради базу на Месецу, космонаути ће већ имати ове неопходне ресурсе, поделио је Митрофанов свој оптимистични став.

До 2018. године, руска извиђачка летелица Луна 25 требало би да се спусти на Месечев јужни пол. Изградња Луне 25 већ је увелико у току, а када буде завршен овај космички брод имаће осам камера, које ће користити као помоћ у навигацији и за бележење фотографија. Такође ће имати и бушилицу способну да пробије Месечеву површину.

Након што се 2020-2021. на Месец спусти још један лунарни робот, Русија ће покушати да на Земљу са Месеца донесе комад леда до 2025. Уследиће темељно истраживање, а затим ће група руских космонаута одлетети на Месец до почетка 2030. Затим би, у следећих 5-10 година могла да буде постављена фабрика за производњу ракетног горива, воде и кисеоника, рекао је руски научник.