На Сајму књига више од 450 излагача

26-09-2015 11:52:31 | | / vostok.rs |


У Скупштини града Београда најављен је предстојећи 60. Међународни београдски Сајам књига, који ће бити одржан од 25. октобра до 1. новембра. Почасни гост је Руска Федерација, а сајамска светковина биће одржана под слоганом: „Шта би било да није било”. О културној манифестацији, која Србију ставља на културну мапу Европе, јер окупља издаваче, књижевнике, писце и љубитеље књиге из земље и света, говорили су: Владан Вукосављевић, градски секретар за културу, др Зоран Аврамовић, председник Одбора Сајма књига, Ирина Гњедкова, саветник за културу у амбасади Руске Федерације у Србији, Надежда Кушченкова, из Руског дома у Београду, и др Драган Хамовић, уредник програма Сајма књига.

Београдски сајам књига задржао је основни излагачки концепт – представљање савремене светске и домаће издавачке продукције, писаца, покретање актуелних књижевних и друштвених питања. Више од 450 излагача из Србије и иностранства приказаће своју продукцију на 29.968 квадратних метара изложбеног простора у халама 1, 1А, 2А, 2Ц и 4. Сајамске хале биће отворене сваког дана од 10 часова до 21 сат. Цене улазница на 60. Међународном београдском сајму књига остале су непромењене у односу на протеклих шест година: појединачна улазница је 250 динара, улазница за групне посете је 150 динара, а цена породичне улазнице је 600 динара.

На свом штанду, на почасном месту у хали 2А, Русија ће представити своје богато културно и књижевно наслеђе и издавачку продукцију. Руска Федерација ће се представити и кроз промоције и сајамске програме, учешћем познатих аутора, преводилаца, издавача, дистрибутера, изложбама и организацијом посебног „округлог стола” о преводилаштву. Гости Београда биће руски писци: Павел Басински, Сергеј Бељаков, Борис Јевсејев, Едуард Веркин, Виктор Јерофејев, Сергеј Лукјањенко...

Осим Руске Федерације, представиће се и излагачи из: Француске, БиХ, Ирана, Црне Горе, Републике Српске, Јапана, Белорусије, Хрватске, Велике Британије, Шпаније, Немачке, Италије, Кине, Бразила, Анголе, Индије и, први пут, Румуније и Азербејџана.

И ове године обједињен наступ на Београдском сајму књига имаће културни центри земаља Европске Уније – ЕУНИК (European Union National Institutes for Culture). Циљ стварања мреже културних центара Европске уније јесте ширење сарадње, подстицање културне разноликости и разумевања међу европским друштвима и учвршћивање међународног дијалога и сарадње са ваневропским земљама. На заједничком штанду ЕУНИК-а наступају културни центри: Немачке, Италије, Француске, Велике Британије и Шпаније.

Током Сајма књига биће обележени велики јубилеји: 60. година Београдског сајма књига, 80. година од рођења Данила Киша, сто година од рођења Бранка Ћопића, 120-годишњица Милана Кашанина, 140-годишњица Бранислава Петронијевића, 1200-годишњица Методија Солунског, словенског просветитеља. Трибине су посвећене Бранку Ћопићу, „јеретику голубијег срца”, руско-србским књижевним везама, актуелној језичкој политици и новом циклусу акције „Негујмо србски језик”, Андрићевим романима из рата, проблему књижевности и субверзивности, маргинализованом издаваштву поезије, годишњицама Дон Кихота и Чаплинове појаве, историји и савремености србског стрипа...

Биће организована и серија сајамских разговора са истакнутим србским ауторима из Србије и окружења: Драгом Кекановићем, Гораном Петровићем, Радивојем Радићем, Миленом Марковић, Николом Маловићем, Јасмином Ахметагић... Поводом 70-годишњице завршетка Другог светског рата, о србска логорској историји говориће логораш, филозоф Жарко Видовић. Округли сто биће посвећен питањима и проблемима превођења руских писаца на србски и србских аутора на руски језик (програм води проф. др Миодраг Сибиновић).

Нису заборављени ни најмлађи: серија дечјих програма, које је конципирала књижевница Гордана Малетић, носи наслов „Испод Бранкових крила” и такође је у знаку Бранка Ћопића, али и наших водећих писаца за децу и младе.

У оквиру пратећег програма 60. Међународног београдског сајма књига биће, први пут, организован Фестивал стваралаштва младих аутора на коме ће се представити дела из ликовне, музичке, сценске и филмске уметности која за тему имају књигу, а чији су ствараоци млађи од 30 година. Фестивал словенске књиге, који је основан у Русији, имаће своје прво издање на Београдском сајму књига кроз представљање награђених србских учесника првог фестивала, дела домаћих учесника Сајма са словенском тематиком, представљање збирке „100 словенских романа”, у организацији Форума словенских култура, и учешћем Фестивала илустрације дечје књиге и књига за децу „Бибијана” из Братиславе са изложбом „20 најлепших књига из Словачке 2014”.

У оквиру акције Скупштине града Београда „Негујмо србски језик” свакога дана биће организован квиз за посетиоце сајма.

И ове године, на Сајму књига биће додељене награде и оцењена годишња издавачка продукција у категоријама: издавач године, издавачки подухват године, дечја књига године и најлепша књига, а први пут и награда за издавача из дијаспоре на србском језику. За награде конкуришу сви издавачи и учесници Сајма књига. Поред традиционалних сајамских награда биће уручена и награда „Доситеј Обрадовић” која се сваке године додељује страном издавачу за континуирани допринос у објављивању и промоцији српске књижевности.

------------------------------------------------------
Школски и породични дан

Школски дан на 60. Међународном београдском сајму књига биће четвртак 29. октобар 2015. Овај сајамски дан посвећен је организованим посетама ученика, наставника, школских библиотекара, студената и професора. Тим поводом издавачи припремају посебан садржајан програм намењен деци и младима и њиховим учитељима и предавачима. Понедељак и уторак, 26. и 27. октобар 2015, дани су за породичне посете, када ће бити омогућено да цела породица са једном купљеном породичном улазницом посети манифестацију.

З. Радисављевић