Јапански научници открили бактерије које се хране електричном струјом

26-09-2015 09:50:09 | | / vostok.rs |


Јапански научници тврде да су утврдили да постоје миктоорганизми који се хране - електричном струјом!

"Онлајн" издање познатог јапанског листа „Јомиури“ објавило је да су до овог открића дошли научници Института природних наука које постоји у оквирима Токијског универзитета.

До открића су, иначе, дошли проучавајући бактерије које живе на великим дубинама и у близини подводних рупа које су означили као „вреле изворе“. И утврдили: да на таквим местима струја настаје приликом удара воде о подводно стење.

Јапанци су „електричне бактерије“ издвојили и ставили на стаклену површину и изложили их дејству струје снаге 0,3 волта. И, бактерије су убрзо почеле да „испуштају“ угљендиоксид, воду и амонијак.

Посматрање „електричних бактерија на стаклу“ показало је да да се њихов број кроз осам дана повећао за 20 одсто и да су биле у стању да производе шећер за сопствену исхрану.

Закључак је био да та врста бактерија може да добија енергију не само захваљујући хемијској синтези него и слабим елсктричним струјама.

Шеф истраживачког тима Рухеј Накамура изјавио је:

„Резултати до којих смо дошли потврђују да на местима где нема Сунчеве светлости и потребних хемијских материја за исхрану ипак може бити живота. Ми организме који то могу називамо новим организмима“.

Јапански научници су уверени да ово откриће може утицати на цео даљи процес проучавања развоја живота на Земљи и у космосу.