Права за мајмунски селфи - мајмунима

25-09-2015 02:28:50 | | / vostok.rs |


ПЕТА, организација за заштиту права животиња, одлучила је да поднесе тужбу против фотографа Дејвида Слејтера због злоупотребе ауторских права за селфи макаки мајмуна Нарута.

Наиме, мајмун је 2011. направио селфи користећи фотоапарат Дејвида Слејтера, а ПЕТА тврди да та фотографија припада аутору, макаки мајмуну, а не власнику фотоапарата.

Расправа око фотографије траје више од годину дана. Страница Викимедија објавила је фотографије Нарута прошле године и означила их јавно доступним.

Слејтер је у неколико наврата контактирао страницу тражећи да уклони слике, уз аргумент да је у Британији добио права на слику. „Рекао сам им да се не ради о јавно доступној слици и да слика не сме бити јавно доступна. Мајмун је притиснуо дугме како би фотографија настала, али ја сам наместио све остало“, изјавио је Слејтер.

Викимедија је одбила да уклони фотографију тврдећи да Слејтер нема никаква права на њу, с обзиром на то да он није усликао фотографију.

„Наш аргумент је једноставан: Амерички закон не искључује животињу из поседовања ауторских права, а пошто је Наруто направио фотографију, он има једнака ауторска права као и било који човек“, навела је ПЕТА у саопштењу, јер је циљ организације да Наруто и остали макаки мајмуни у регији имају користи од те фотографије.

Новац добијен од сада познатих слика треба да буде искоришћен за побољшање услова живота мајмуна и осталих животиња које живе у резерватима.

И многе друге слике животиња које се могу окарактерисати као селфији, јер су углавном настале коришћењем ГО ПРО камера, у међувремену су постале веома популарне на интернету. Када би животињама припала ауторска права, животињски свет би имао највише користи од својих „уметничких дела“.