САД: Француска компанија оптужена за манипулацију ценама гаса

24-09-2015 05:06:28 | | / vostok.rs |


Власти САД оптужиле су француску нафтну компанију „Тотал СА“ за манипулацију ценама природног гаса у периоду од јуна 2009. до јуна 2012. године на америчком тржишту.

Како се наводи у саопштењу Америчке федералне енергетске регулаторне комисије, та компанија је у периоду од три године имала је најмање 38 спроведених злоупотреба са ценама гаса.

Америчка енергетска регулаторна комисија није изнела детаље око могуће зараде француске компаније, као ни детаље колико би казна за евентуалне махинације могла да износи.

Ове оптужбе су последње у низу Америчке енергетске регулаторне комисије на енергетском тржишту, с обзиром да су у претходном периоду проблем са овим регулаторним телом имале компаније попут „Ј.П. Морган“, „Барклис“ и „Дојче банка“.

Претходног месеца административни суд прогласио је нафтну компанију БП кривом за сличне махинације које је спроводила још 2008. године.

Како се наводи, адвокати Регулаторне комисије потраживали су чак 50 милиона долара за злоупотребу над тржишним ценама, иако је према финансијским подацима нето зарада БП-а од продаје енергената у том периоду износила мање од 250.000 долара.

БП је одбацио све оптужбе и жалио се на одлуку суда.