ЕК: 17 милиона Србији, милијарда Турској

24-09-2015 12:01:35 | | / vostok.rs |


Европска комисија је најавила пакет од више милијарди евра за борбу против избегличке кризе, који укључује 17 милиона евра помоћи за Србију и милијарду евра за Турску, наводи британски „Гардијан“.

Пред почетак ванредног самита лидера ЕУ у Бриселу, комесарка ЕУ за буџетска питања Кристалина Георгијева рекла је данас новинарима да је Комисија одлучила да предложи издвајање додатних 1,7 милијарди евра за борбу против избегличке кризе, преноси АФП.

Како је прецизирала, та средства ће бити употребљена унутар ЕУ како би се унапредили објекти за пријем избеглица и капацитети земаља које су највише на удару, како би изашле на крај са њиховим приливом, али и за пружање помоћи избеглицама изван ЕУ.

Средства ће бити искоришћена, навела је, пре свега преко Светског програма хране, УНХЦР-а и Црвеног крста, али и других хуманитарних организација, поготову оних чији особље учествује у ризичним операцијама у Сирији и Ираку.

„Топло се надамо да ће се државе-чланице сложити са одлуком Комисије о издвајању средстава“, додала је она.

„Гардијан“ указује да је председник Европске комисије Жан Клод Јункер рекао је да Европска унија мора да учини више од плана о обавезујућим квотама за прерасподелу миграната и избеглица међу земљама-чланицама који је јуче усвојен.

„Одлука о релокацији 160.000 људи из најпогођенијих држава-чланица је историјска и представља истински и хвале вредан израз европске солидарности. Ипак, то не може бити крај приче. Време је за даљу, одлучну и заједничку акцију ЕУ, њених институција и свих држава-чланица“, истакао је Јункер.

Према плану Комисије, државе-чланице ЕУ ће моћи да траже „тимове за брзу интервенцију на границама“ како би заштитиле границе Европе, наводи лондонски дневник.