Руски ембарго кошта Финску 400 милиона евра

18-09-2015 08:41:35 | | / vostok.rs |


Финска пољопривреда је изгубила 400 милиона евра због руског ембарга, односно забране на увоз прехрамбених производа из Европске уније. Од тога око 200 милиона (20 одсто укупних прихода) изгубили су произвођачи млека, стоји у извештају Савеза финских пољопривредника.

Пре неколико дана ЕУ је донела одлуку да издвоји за финске фармере 9 милиона евра накнаде, али из Савеза поручују да то није довољно и да европски функционери не схватају у потпуности негативан утицај руских контрсанкција на домаћу пољопривреду.

„Дубоко смо разочарани, јер изгледа да ЕУ не сноси одговорност за сопствене кораке“, каже председник Савеза Анти Сахи.

Савез је 7. септембра организовано послао пољопривреднике да учествују на масовном протесту, који је одржан у Бриселу. По мишљењу представника Савеза, уколико не дође до промене пољопривредне политике, читава бранша ће потонути у кризу.

Само директни губици због смањивања извоза чине 400 милиона евра, у то нису урачунати губици радних места. Требало би имати у виду и чињеницу да су због смањеног обима производње, пољопривредници мање новца уплатили у државну касу у виду пореза. Осим тога, вишак млечних производа, меса и кромпира на финском тржишту довео је локално до пада цена на 5-12 одсто.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут