Русији не треба виртуелни новац

17-09-2015 09:02:45 | | / vostok.rs |


Једина валута у Русији је рубља, било који други новац је незаконит, а покушаји да се скрене пажња на виртуелну валуту каква је битрубља представља технолошки криминал, сматра финансијски омбудсман Русије Павел Медведев.

Према његовим речима, емитовање виртуелне валуте битрубље у Руској Федерацији треба тумачити као кривично дело.

Заменик министра финансија Русије Алексеј Мојсејев криптовалуту је назвао играчком која, ипак, представља озбиљан ризик када је реч о прању новца.

"У влади се сада разматра закон о криптовалутама. Наш став гласи: играјте се криптовалутама како вам драго али немојте их размењивати за обичан новац", рекао је он одговарајући на питање о перспективи криптовалуте у Русији.

Он је додао да ће се пратити светско искуство, али и да за сада не види смисла да Русија предводи планету у томе.

Раније је лист „Комерсант“, позивајући се на Сергеја Солоњина, генералног директора и сувласника компаније „Киви“, пренео да тај платни систем намерава да 2016. године почне да емитује у Русији прву виртуелну валуту — битрубљу, на основу технологије по којој се стварају биткојни, најпопуларнија светска криптовалута.

„То је апсолутно незаконито, такво технолошко хулиганство је апсолутно нелегално. У Уставу је написано ко има право у Русији да емитује новац, а то је Централна банка. Једина валута у Русији је рубља. Било који други новац је незаконит и безобразлук такве врсте је кажњив“, рекао је Медведев у интервјуу радио станици „Говори Москва“.

„Киви“ је прва компанија која покушава да пусти у оптицај своју виртуелну валуту у Руској Федерацији. У овом тренутку обим виртуелног новца који је у оптицају широм света достиже 3,8 милијарди долара, али против оптицаја таквих платних јединица иступају руски чиновници. Разлог за њихово страховање јесте могуће коришћење виртуелног новца за финансирање тероризма и прање новца.