Новак: Без додатних попуста за гас Украјини

17-09-2015 08:56:05 | | / vostok.rs |


Министар енергетике Русије Александар Новак изјавио је да ће се цена гаса за Украјину у зимском периоду одређивати по формули која је усаглашена уговором две земље.

Додатног попуста за Украјину за испоруке гаса у зимском периоду неће бити и цена ће се обрачунавати на основу уговора, изјавио је министар енергетике Русије Александар Новак.

„Већ смо рекли каква ће бити формула одређивања попуста“, рекао је Новак новинарима у среду, одговарајући на питање колика ће бити цена гаса за Украјину у зимском периоду. Новак је негативно одговорио на питање да ли ће Украјини бити одобрен додатни попуст на цену гаса.

На састанку Новака и потпредседника Европске комисије за енергетски савез, уз учешће директора „Гаспрома“ Алексеја Милера, који је одржан 11. септембра у Бечу, договорене су кључне одредбе „зимског пакета“ испорука гаса у Украјину. Том приликом регулисани су попуст Кијеву за два квартала и начин на који ће Европска комисија финансирати убризгавање гаса у украјинска подземна гасна складишта.

Касније је заменик министра Александар Светелик саопштио да Министарство енергетике Украјине врши припреме за испуњење услова за зимске испоруке гаса из Русије, а који су усаглашени 11. септембра.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут