Стопама славних предака

14-10-2013 06:06:38 | | ДАН/ mojenovosti.com |

БЕРАНЕ – Очување јединства, традиције, културе и духовности гарант је опстанка србског народа на нашим ширим просторима. То је заједничка порука упућена са свечаности коју је Удружења ратних добровољаца 1912 -1918, њихових потомака и поштовалаца, Регионални одбор Беране, уприличило у оквиру манифестације „Дани сјећања на српске јунаке и добровољце”. Одржан је историјски час посвећен обиљежавању стогодишњице од Другог балканског рата и учешћа Васојевића у борбама код Брегалнице. Предсједник удружења Горан Киковић нагласио је да и данас на „Светим водама Лима“ допире зов прадједовски, стављајући до знања да се ни по коју цијену не смије изневјерити аманет предака који су часно гинули за „крст часни и слободу златну“.

- Баштинећи српску традицију, историји и културу, наше удружње и ове године обиљежава значајне датуме из наше прошлости, уз подсјећање да се ратно добровољаштво развило као израз вјековне опредијељености србског народа у коме је истицано да слобода и људско достојанство морају бити изнад свега. Зато смо посјетили бројне споменике и спомен -обиљежја одајући пошту знаменитим личностима и јунацим који су исписивали славне странице наше историје. То је доказ да крв ратних добровољаца тече венама њихових потомака и поштовалаца –нагласио је Киковић.
Потом је потписана повеља о братимљењу између беранског и удружења из Рогатице. Наглашено је да су на овај начин продубљене братске везе народа Берана и Рогатице и да никакве границе не могу спријечити њихову сарадњу.
- Ратници из ових крајева предвођени чувеним сердаром Јанком Вукотићем прије сто година ослобађали су Рогатици и околна мјеста од најезде оних који су хтјели да поробе србски народ. Стога улица у Рогатици носи име сердара Јанка Вукотића. Зато ми у Рогатици сваке године одајемо дужну пошту јунацима који су сахрањени у заједничкој костурници. И мртви, они нас подсјећају да србском народу нијесу потребне границе и да оне не могу бити камен спотицања даљег продубљивања наших братских веза. Уједно позивамо наш народ да никад не приступи НАТО пакту, јер уједињени Срби су јачи од те организације која је сијала смрт на нашим ширим просторима - нагласио је предсједник Удружења ратних добровољаца из Рогатице Раде Јовановић.
Ријечи поздрава упутио је и Бранко Савић, предсједник Удружења ратних добровољаца 1912 -1918, њихових потомака и поштовалаца из војвођанског мјеста Војвода Степа, са којим је беранско удружење прије неколико година склопило побратимство.
- Радује нас што смо понову у Беранама, граду из којег су поникли бројни јунаци и добровољци кадри да се супроставе окупационим силама. Домаћини су поново показали да су прави бранитељи свих србских вриједности и да никакве међудржавне границе не могу пореметити наше братске односе - нагласио је Савић. У програму су учествовали и народни гуслар Слободан Фемић, пјесници Давид Лалић, Милан Саковић, Милун Зоговић, Мане Цимбаљевић и Дарко Јововић, као и пјевачка група Удружења народног стваралаштва „Ђурђеви ступови“.
Д.Јововић

Награда Вукосаву Ракетићу
Од ове године Удружење ратних добровољаца 1912–1918.,њихових потомака и поштовалаца и часопис „Глас Холмије“ установили су награду за публицистички рад која носи име познатог истраживача и публицисте Радомира Губернића. Истакнуто је да је та награда ове године, на предлог трочланог жирија у саставу: Бранислав Оташевић, Давид Лалић и Живко Бјелановић, припала новинару и публицисти Вукосаву Ракетићу за књигу која говори о животном путу Дивне Вековић, која је била велики патриота , хуманиста и интелектуалац.
Изложба слика
У оквиру свечаности у Полимском музеју је отворена изложба слика сликара Илије Мркајића из Војвода Степе. Изложбу је отворио ликовни умјетник Данило Отовић, наводећи да поставку чине дјела каја свједоче о трајању непролазних вриједности србског народа.
Захвалнице
Удружење ратних добровољаца 1912–1918, њихових потомака и поштовалаца уручило је у знак признања за допринос очувању свијетлих традиција добровољачког покрета захвалице: Види Ивановић, Борису Бућковићу, Миљану Анђићу, Новићу Лутовцу, Милуну Зоговићу, Војиславу Барјактаровићу, Владану Фолићу, Миру Цимбаљевићу и члановима секције Удужења са Пештерске висоравни. Захвалнице су потсхумно додијељене Лакићу Аковићу и Војиславу Ралевићу.