БРОЈ 3 КАО ФЕНОМЕН РУСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ

06-10-2013 11:15:06 | | / mojenovosti.com |

Тројицу не воли само Господ , њу просто обожавају и писци. За целу светску књижевност се можда и не би могло тврдити тако нешто, али да европски уметници речи нису према Тројици равндушни, то је више него сигурно.

Дела европских тријада


У тако нешто није тешко поверовати кад се само помену свима добро познати и омиљени наслови :Димина „Три мускетара, „ па Ремаркова „Три ратна друга“, те Киплингова „Три војника“, а већ о „Три прасета „ да и не диванимо.
У књижевним тројакма никад није заостајла ни Русија иза просвећене Европе. И она је имала „Три дебељка“,те „Три цвета времена „.

Да је тријада омиљена у руској књижевноњти крунски доказ су три сестре и то како оне међу наводницима „Три сеетре „ Чеховљве ,свим одвећ добро познате па зато не вреди на њих трошити време на које би се могло ефикасније искористити ако се посвете неким другим славним трима сестрама без наводника, чије место боравка није било у фикцији, далкео од тога, нег баш у правој правцатој реалности.

Ту славну тројку чине сестре Суок.

И баш тој женској тројки која има и текакве везе са руском књижевношћу, дајемо спомен ову.

Три сестре Соук

Чак и према „Трима дебељцима „ три сестре имају непосредан однос.Можда је неко од вас и читао ову знамнеиту бајковиту повест Јурија Карловича Ољеше ( ) и сећа се главне јунакиње девојке-акробаткиње по имену Соук. А то чудно име популарни писац Јуриј Карлович уопште није измислио , него је просто позајмио ... презиме од своје љубљене Серафиме Густавовне Суок.

Она је , истина,у то време већ била напустила Ољешу и „пребегла“ песнику Владимиру Нарбуту , личности савим демонској:цео тираж његове песничке збирке „Алелуја „ био је спаљен као богохулни спис по налогу светог Синода.

Сматра се да је овај једноруки и хроми песник акмесита, есер,анархиста ,послужио Михаилу Булгакову као прототип за лик Воланда у роману „Мајстор и Маргарита“.
После Нарбутовог страдања негде у стаљинском логору смрти, Серафима Соук се удавал-све по реду-најпре за писца Николаја Харџијева, а затим се кандидово и славни Виктор Шкловски да јој буде муж.

А уцвељени муж Јурај Ољеша је нашао утеху тако што се оженио другом сестром Суок, Олгом Густавновом.

Али је ипак најчудније то што је и трећа сестра Суок, одлучила да се жртвује за процват руске-совејтеке књижевности поставши супруга угледног и призантог песника Едуарда Багрицког.

Ето,тако сестре Суок постадоше три музе Сребрног века руске књижевноти.
Не заборавимо да се исти породични поредак женидби удадби већ једном догодио у историји руске књижевнсти кад су се три рпјатеља –песника оженила трима рођеним сестарма.

Али ,то је за једну другу причу.
Ова рубрика је претесна да би могла поднети и ту тријаду овенчану браком, а није препоручљиво ни стрпљење читалаца одвећ искушавати.
Бранко Ракочевић