На данашњи дан 1796. догодио се Бој на Крусима

03-10-2013 06:47:03 | | ИН4С/ mojenovosti.com |

Петар I Петровић Његош, црногорски црквени и државни поглавар обратио се Махмут-паши Бушатлији, писмом с питањем због чега гомила трупе према Црној Гори.

Махмут-паша је тврдио како нема намјеру да удари на Црну Гору, већ само на Пипере и Бјелопавлиће (Брда) која тада нијесу припадала Црној Гори ( у то вријеме је било нормално да се каже Црна Гора и Брда), због тога што су се ови осилили, и „путеве затворили, и у градове турске забун учинили”.
Махмут-паша поручио је Петру да ће „свакога ко би евентуално покушаво да помогне Бјелопавлићима и Пиперима ћерати љутом Албанијом“. Но, Црногорци и Брђани су дали писану заклетву како ће се ујединити и заједно одбранити од Турака.
Послије пораза на Мартинићима сујетни Махмут-паша припремао је брзу освету. По опису битке ђакона Алексија, у борби на Крусима учествовало је 30.000 Махмудових војника и 6.950 Црногораца. На турској страни, у резерви на разним граничним положајима Црне Горе било је и 14.660 Албанаца.
Одлучујућа битка на Крусима водила се 3. октобра. По опису ђакона Алексија, битка се водила од осам и по часова ујутру до увече. У боју је погинуо сам Махмут-паша, „од непријатељске црногорске руке“ , како је казао његов брат Ибрахим. По народном предању, Махмута је посјекао Богдан Вуков из Залаза.
Послије Махмут-пашине погибије, код Турака је настала паника, бјежали су у паничном страху.
Ово страшно клање трајало је око четири сата. Приликом бјежања многи су се Турци удавили у Морачи. Борба је прекинута када је последњи Турчин прешао на лијеву обалу ријеке Мораче.
Турски пораз био је потпун. Колики су били тачни губици Турака није познато. Удављени Турци су, по предању, прејазили ријеку Морачу. На бојишту је нађено преко 8.500 погинулих Турака.
Црногорски губици били су: 132 погинула и 237 рањених.
Заробљено је 15 ратних застава и заплијењено много турског оружја, барута и другог ратног материјала.
Побједа над Турцима је била потпуна.