Србски културни трагови по целом свету

24-08-2015 04:49:44 | | / vostok.rs |

Наша културна баштина у иностранству је богата и углавном заштићена. Широм планете постоји 150.000 србских културних добара, топонима са нашим именима. Најајвише културних драгоцености је у Хрватској и Хиландару


Срби у светским престоницама оставили су трагове и трајна обележја свог народа на које могу да буду поносне.

- Ван Србије, Црне Горе и Републике Српске, наши људи живе у 159 држава широм света, у којима су оставили трајне трагове, који сведоче о културној баштини наше нације. Истраживања показују да Срби широм планете имају 150.000 србских културних добара, топонима са србским именима градова, река, планина, културних институција и дела, меморијала и споменика, цркава, манастира, православних предмета, школа, библиотека, задужбина и историјских рукописа - истиче др Владимир Гречић, експерт за србско расејање.

Поред пет америчких вароши које носе има Београд, два градића Тесла у САД и места Србија у Македонији, у свету постоје 23 београдске и српске улице. Србска улица у Кану је права атракција за наше школарце који на својим екскурзијама пролазе кроз ово француско летовалиште на Азурној обали. Добила је име по србским борцима из Великог рата. Србска улица у грчком Кушадасију добила је име по србским туристима. У Атини постоји Карађорђева улица. Србска улице и Београдски кеј постоје у Будимпешти, док Београдска улица постоји у Истанбулу и Минхену. У овим улицама се налазе и храмови Српске православне цркве.
У француској престоници, подигнут је споменик краљевима Александру и Петру Карађорђевићу, једна авенија носи име краља Петра Првог, а на чувена Марсова поља излази Београдска улица. У Паризу је и кућа краља Петра Карађорђевића, као и хотел "Де ла Тремоај", чији је власник био 1936. године Божидар Пурић, дипломатски посланик Краљевине Југославије и зет србског политичара Николе Пашића, чија се биста и данас налази у холу зграде. У Украјини постоји меморијално подручје Нова Србија и Славеносербиа, у којима су живели Срби током 13. века.

Како смо сазнали у Министарству за социјалну политику, у четрдесет држава Европе, Азије, Африке, Аустралије и Северне Америке налазе се регистрована 554 војна меморијала са гробницама Срба. А има их још неоткривених.
- Највећи број тих рукописа налази се у Оксфорду, Лондону, Берлину, Прагу, Кракову, Санкт Петербургу, Москви, Кијеву, Одеси, Пловдиву, Солуну, Риму, Паризу. Државна историјска библиотека, Руска државна библиотека у Москви и Руска национална библиотека, Библиотека Академије наука, Архив Санктпетербуршког историјског института Руске академије наука у Санкт Петербургу, чувају стотине србских рукописа од 12. до 17. века. Много је србских рукописа и у Румунији, али њихов тачан број није установљен - каже Турилов.

У Јерусалиму и на Синају постоје србски рукописи које су у Светој земљи написали србски монаси и ходочасници, а један од њих био је и Свети Сава. Први србски архиепиској Свети Сава носио је вредне поклоне у Јерусалим, Свету земљу. Пример оваквог даривања је икона Св. Петра и Павла с краја 13. века дарована трезору Св. Петра у Риму. Познати су и поклони србског краља Стефана Дечанског и цара Душана базилици Св. Николе у Барију. У катедрали у Пјаћенци налазе се и два вредна крста Св. Саве израђена од сребра и злата. Србски рукопис "Никољско јеванђеље" из 14. века налази се у Градској библиотеци у Даблину. Ту су га донели србски војници током Великог рата. Аустријска национална библиотека поседује збирку од 27 значајних србских рукописа које су после грчког устанка 1827. године, продали монаси манастира Хиландара, принуђени на то због глади која је тада завладала на Светој Гори. У Британском музеју чува се србско "Четворојеванђеље" из 14. века.

Како тврди професор Анатолиј Аркађевич Турилов, у иностранству се налази и пет хиљада вредних србских средњовековних рукописа.
ВУК СТИГАО У ОХАЈО

У Србској башти у Рокфелеровом парку у Кливленду недавно су постављене бисте оца српске ћирилице Вука Стефановића Караџића и србског генија Николе Тесле. У парку се налазе и постаменти Светог Саве, Његоша, краља Петра Првог Карађорђевића, патријарха Павла, а очекује се и биста Милеве Марић Ајнштајн.

Марко Лопушина,