Русија развија вештачку интелигенцију

23-08-2015 10:12:45 | | / vostok.rs |


Руски инжењери развили су вештачки мозак који омогућава тенковима и другим оклопним возилима да се крећу без помоћи возача.

„Паметни системи као што је овај могу да се инсталирају на скоро сваку контролно дигиталну платформу оклопног возила, било оно тенк или неко друго возило“, рекао је Александар Гривачев шеф истраживачког и развојног сектора на Државном универзитету у Курску.

Да би испитали свој проналазак, програмери су систем инсталирали на модел легендарног Т-34 тенка, који се кретао и заобилазио препреке помоћу уграђених сензора и који је био чак у стању да прати замишљену мету окретањем куполе.

„Преко екрана на додир роботу можете задати циљну тачку до које треба да дође, а успут да заобиђе пала стабла дрвећа и друге мале препреке, уз помоћ вештачке визије и ефикасним детектором за препреке при брзини до 30 километара на сат… Или можете извући целу руту на екран. У оба случаја систему је потребна помоћ споља само када се ради о великим препрекама, док је рад уграђених генератора и дизел мотора и слање команди електромотору аутоматски“, саопштено је у прес-центру Универзитета.

Програм вештачког мозга је у потпуности развијен у Русији, без помоћи из иностранства.

„Ми одржавамо сталну контролу над свим активним системима робота како би искључили могућност да машине устану против човечанства, то јест да се не догоди слична ситуација као она коју смо видели у филму ’Терминатор‘“, објаснили су дизајнери новог система.