Бактеријом против глобалног загревања

19-08-2015 08:52:27 | | / vostok.rs |


Новооткривени тип бактерије може спасити човечанство од катастрофалних последица глобалног загревања у време када се арктички лед топи, кажу амерички истраживачи.

Научници Принстон универзитета открили су да земљиште Арктика садржи метан богат микроорганизмима који би могли да успоре процес глобалног загревања, саопштио је портал „Пхис“.

Како ниво арктичког леда наставља да опада без престанка сваке године, огромна количина угљен-диоксида и метана се отпушта у атмосферу, подижући глобалну температуру све више и више. Према студији објављеној у часопису „Исме“, у том тренутку, бактерија из земље почиње да апсорбује тај метан, претварајући га у метил-алкохол.

Поред тога, истраживачи су приметили способност ове бактерије да неутралише метан у атмосфери који се повећава како глобална температура расте.

На пример, према блогу Принстон универзитета, „током периода од три године, осиромашени угљеник на острву Аксел Хајберг у канадско-арктичкој регији доследно преузима више метана како температура земље расте од 0 до 18 степени Целзијуса (32 до 64,4 степени Фаренхајта).

Ако глобална температура порасте за отприлике 15 степени следећег века, бактерија из земље би могла да троши и апсорбује из ваздуха 30 пута више метана него данас, процењују научници. То би спасило планету од даљег загревања, упркос томе што се тренутно ослобађа преко билион тона гаса који је сада затворен у арктичком леду.

„Ми немамо директан одговор на питање да ли ће ове бактерије из арктичког земљишта неутрализовати глобални атмосферски метан или не, али ће свакако помоћи у тренутној ситуацији“, рекао је Чу Јим Лау, један од аутора студије.

Научници су оптимисти када је у питању коришћење арктичке бактерије и указују на то да ако је свеприсутна у свим арктичким земљиштима, она ће играти важну улогу у регулацији нивоа метана у атмосфери широм света у будућности.