Русија гради „Сојуз 5“

18-08-2015 06:02:21 | | / vostok.rs |


Први модел нове ракете-носача „Сојуз 5“ планирано је да буде направљен до 2022. године. Скица треба да буде готова до краја 2015. или почетка 2016. године, рекао је генерални директор Ракетно-космичког центра „Прогрес“ у Самари Александар Кирилин.

Макету перспективне ракете коју гради „Прогрес“ биће представљенa на „Међународном авио-космичком салону 2015“ у московском предграђу Жуковски крајем августа.

„Ракета-носач ’Сојуз 5.1‘ је ракета средње класе са стартном масом око 270 тона.

Претпоставља се да ће у перспективи она заменити ’Сојуз 2‘. Сада се завршавају скице и ми ћемо предложити ову иницијативну израду нашим главним купцима — ’Роскосмосу‘ и Министарству одбране“, рекао је Кирилин.

Према речима генералног директора, за „заштиту“ пројекта потребно је спровести експертизу. Датум експертизе за сада није одређен: то је или крај 2015. године или почетак 2016. године.

„Оквирно, први летачки модел нове ракете може бити изграђен до 2022. године“, рекао је саговорник агенције.

Ракета-носач „Сојуз 5.1“ може да достави космичке апарате у различите орбите на различите висине и под разним угловима, укључујући сунчано-синхрону, геопрелазну и геостационарну орбиту. На ниској кружној орбити, до 200 километара, „Сојуз 5.1“ може да понесе терет масе до 9 тона, што је нешто више од садашњег „Сојуз 2.1а“.

РКЦ „Прогрес“ из града Самаре водеће је руско предузеће и један од светских лидера у области стварања и у експлоатацији ракета-носача и космичких апарата.